Návrat remízů a alejí do okolí Říčan

04.02.2017 17:49

Odclonění hluku a prachu z plánovaného Pražského okruhu pro větší ochranu okrajové obydlené části Říčan. To bude jedna ze základních funkcí izolační liniové zeleně poblíž dálničního přivaděče (komunikace II/101) v okolí Říčan.

Návrat remízů a alejí do okolí Říčan
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

Dalším pozitivním efektem plánované výsadby, je rozdělení lánu pole na menší celky a tím snížení vodní a větrné eroze. Nezanedbatelný je i přínos estetický, kdy pás zeleně vytvoří příjemný krajinný prvek, jako protiváhu průmyslových areálů a hlavních dopravních komunikací.

Návratem remízů a alejí se do krajiny vrátí prvek, který k české krajině neodmyslitelně patří. Snahou je náprava důsledků zemědělské politiky 50. let, kdy byly scelovány pozemky, rušeny meze, remízy a další volná zeleň. Tyto radikální změny v krajině vedly k poškození přirozených funkcí. Dochází ke splavování ornice ve svazích a degradaci půdy. Voda není přirozeně zadržována v krajině díky absenci kořenových systémů a zanášejí se vodní toky a rybníky sedimentem. Tento negativní vývoj je třeba změnit posílením přirozené funkce krajiny další výsadbou remízů a alejí. Není to první projekt tohoto druhu, navazujeme na již proběhlé výsadby v okolí Říčan.

V rámci příprav tohoto projektu bude provedeno zaorání a vláčení, vytyčení sítí a hranic a výsadba. Projekt zahrnuje výsadbu čtyř stromo-keřových remízů rozmanitého druhového složení s luční plochou. Vysazeny zde budou duby, javory a jilmy. Z keřů pak brslen, trnka, kalina, hloh, růže, líska a ptačí zob. Remízky se stanou domovem moha živočichů a ptáků, vytvoří se tak lokální biocentra a zvýší se druhová pestrost.

Stromořadí se stane přírodním větrolamem, který může v zimních měsících omezit vznik sněhových jazyků. Je také přirozeným filtrem půdním i vzduchovým, zachycujícím látky z okolního prostředí.

„Je to jeden z projektů, který považuji za splnění mých vnitřních ambicí v roli starosty. U budoucího Pražského okruhu mohly vyrůstat jako houby po dešti haly a logistická centra. Takhle do krajiny přineseme přirozenou trvalou zelenou clonu, která sníží hlukové dopady, prašnost, pomůže řidičům… pozitivních dopadů je mnoho,“ říká starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a dodává: „Mám radost, že jsme byli úspěšní při žádosti o dotaci na tento projekt. Reagovali jsme na výzvu č. 29 Operačního programu životního prostředí (OPŽP) v červnu loňského roku. A v lednu nám přiklepli peníze – investice bude stát necelých 9 milionů korun a dotace EU bude 80%.

Realizace projektu je plánována na podzim tohoto roku po vysoutěžení dodavatele. Celková plocha je přibližně 7 hektarů, přesné umístění si prohlédněte na fotografii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

16:31 Litoměřice: Premiéra Záložky se nesla v příjemném duchu

Malý knižní festival Záložka uspořádaný Knihovnou Karla Hynka Máchy v Litoměřicích má za sebou úspěš…