Návštěvníky i obyvatele Hluboké nad Vltavou čeká bohaté kulturní léto

04.06.2019 7:37 | Zprávy

Divadelní představení v zajímavých prostorách, hudební festivaly s atraktivním programem i unikátní výstavy zaplnily kulturní nabídku města v nejbližších týdnech. Za kvalitní kulturou se vyplatí vypravit do Hluboké nad Vltavou.

Návštěvníky i obyvatele Hluboké nad Vltavou čeká bohaté kulturní léto
Foto: Jitka Erbenová, Wikimedia Commons
Popisek: Hluboká nad Vltavou

V těchto dnech jsou v plném proudu Dětské divadelní dny v třetím nejnavštěvovanějším turistickém cíli jižních Čech - v Jihočeské zoologické zahradě v Hluboké nad Vltavou. Dva týdny pohádek jsou určeny především pro děti z mateřských škol a pro žáky prvních a druhých tříd základních škol, ale i pro neorganizované návštěvníky zoo.

„Na dopolední autorská divadelní představení pro děti od dvou do osmi let mohou přijít vedle hromadných školních výprav i rodiny s dětmi,“ upřesnil spektrum diváků Martin Švihel z marketingového oddělení hlubocké zoo. „Od loňského roku máme nově zrekonstruované hlediště. Divadlo má multifunkční podobu, například na sedačkách lze vysunout držák, který malým dětem umožní pohodlné sledování divadelní hry,“ dodal Švihel. Dětské divadelní dny mají v zoo dlouhou tradici, konají se už od roku 1978.

Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství na loveckém zámku Ohrada láká na Národní myslivecké slavnosti, které začínají 22. června. Slavnosti do letošního 18. ročníku této tradiční akce vstupují s novinkou - bohatý program nejen pro myslivce, ale pro všechny příznivce myslivosti, pro dospělé i děti bude tentokrát dvoudenní.

„Národní myslivecké slavnosti přivítají myslivce z celé republiky. Zámek Ohrada je tím nejideálnějším místem pro toto setkání, protože je nejstarším lesnickým a loveckým muzeem v Evropě. Na všechny návštěvníky se těšíme,“ řekl ředitel zámku Ohrada Jiří Houdek.   „Chybět nebude tradiční soutěž ve vábení jelenů. Ale i ukázky sokolnické práce a práce mysliveckých kynologů včetně prezentace jednotlivých mysliveckých klubů Českomoravské myslivecké jednoty. Národní hřebčinec v Písku představí své koně. Novinkou bude lukostřelba,“ popsal program ředitel Houdek.

Vstup na slavnosti je zdarma a program bude probíhat před zámkem i na nádvoří. Letos se národní slavnosti prodlouží až do neděle, kdy se uskuteční dětské slavnosti. Jejich součástí je setkání dětských mysliveckých kroužků mladých myslivců z celé republiky a vstup je podobně jako v sobotu zdarma.

V červenci se na nádvoří Zámku Ohrada poprvé uskuteční festival Divadelní léto Hluboká. „Předchozích čtrnáct let jsme hráli na státním zámku Hluboká. Protože jsme se na pokračování nedohodli, budeme letos hrát v novém prostoru. Jsme Hlubočáci, takže nejblíže je pro nás právě Zámek Ohrada,“ vysvětlila změnu produkční Divadla Pikl Jana Marková Chocholová.

„V červenci uvedeme divácky oblíbené představení Charleyova teta a hudební večer s českými a světovými hity. V srpnu pak nabídneme nejznámější muzikálové melodie. Vstupenky si lze už nyní koupit na online rezervačním systému  CBsystem,“ upřesnila produkční.

Změny se loni dočkal i hudební festiválek Muzika Pod dubem. „Letos se všech šest koncertů uskuteční opět na náměstí před pivovarem Hluboká. Začínáme čtrnáctého července. Při dramaturgii jsem vycházel z předpokladu, aby si užil každý. Takže dechovku střídají i jiné žánry, například dixiland nebo jazz,“ popsal vyváženost programu organizátor Miroslav Surka. Prostor před pivovarem umožní návštěvníkům se občerstvit a při tom poslouchat hudební produkci. Nedělní dopolední koncerty jsou zdarma.

Festival Hudební léto Hluboká je jeden z nejstarších festivalů v České republice. Jeho již 63. ročník nabídne od 24. července až do až do 4. října celkem sedm koncertů různých žánrů a zábavný pořad herce Miroslava Donutila. Většina z nich se uskuteční v sále Alšovy jihočeské galerie v areálu Státního zámku Hluboká nad Vltavou. „Koncert The Feloows in Purple Time revivalové kapely Deep Purple diváci uslyší na náměstí a klavírista Martin Vojtíšek vystoupí ve Schwarzenberské jídelně státního zámku,“ popsal další zajímavá prostředí dramaturg festivalu Petr Píša z agentury Sinfonie, která hlubocký festival pořádá společně s Alšovou jihočeskou galerií.

Mimořádný zážitek čeká návštěvníky Alšovy jihočeské galerie. V zámecké jízdárně mohou od 23. června obdivovat historicky největší výstavu prací Kamila Lhotáka. Expozice představí umělcovu tvorbu ve třech zásadních oblastech jeho tvorby - malbě, kresbě a grafice. Podle kurátora Libora Šteffka, autora několika knižních monografií k dílu Kamila Lhotáka a předního odborníka na jeho dílo, bude zachycena Lhotákova vývojová linie od jeho počátků v 30. letech až do završení činnosti v 80. letech minulého století. K vidění bude přes 400 děl ze státních i soukromých sbírek z České republiky a zahraničí. Výstava potrvá do 6. října.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

22:41 Uherské Hradiště: Poděkování dobrovolníkům - sobotní Slovácký festival chutí a vůní

Chceme srdečně poděkovat všem dobrovolníkům, kteří nám minulou neděli pomohli pytlovat písek a stavě…