Nemocnice v Jindřichově Hradci dokončuje výstavbu nového centrálního pavilonu

18.10.2013 13:44

Jindřichohradecká nemocnice dokončuje výstavbu nového centrálního pavilonu „D“. Celkové náklady na stavbu dosáhnou zhruba 188 miliónů korun. Jedná se o jednu z největších investic Jihočeského kraje do zdravotnictví v letech 2013 a 2014.

Nemocnice v Jindřichově Hradci dokončuje výstavbu nového centrálního pavilonu
Foto: Pocasi-volary.cz
Popisek: Letecký pohled na Jindřichův Hradec

„Nový pavilon vyrostl v areálu nemocnice vedle starého pavilonu „D“, který bude ve 2. etapě akce zbourán a propojením se sousedními pavilony dojde téměř k vytvoření žádaného organizačního uspořádání v rámci monobloku. Tímto propojením nového pavilonu s ostatními se výrazně zvýší komfort pro pacienty a zároveň zajistí lepší podmínky pro práci zdravotníků,“ uvedl ředitel Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. Miroslav Janovský.

V letošním roce se podíl investic pohybuje na úrovni 104 miliónů korun, z nichž 60 miliónů tvoří dotace Jihočeského kraje. Zbývající prostředky jsou kryty z evropských rozvojových fondů a vlastních zdrojů nemocnice.

„Nemocnice v Jindřichově Hradci je nejdůležitějším zdravotnickým zařízením na jihovýchodě našeho regionu poskytujícím, samozřejmě s výjimkou specializovaných center, plný rozsah zdravotní péče. Přesto se v minulých deseti letech dostala na okraj zájmu, chátrala a žila z podstaty. V posledních dvou letech se z prvních megalomanských projektů stal konečně projekt reálný. Postupné investice nyní dostávají tuto nemocnici na úroveň, jejímž výsledkem je kvalitní péče a pacienty a ekonomická stabilita celého tohoto zařízení,“ zdůraznil jihočeský hejtman Jiří Zimola.

V loňském roce dokončila jindřichohradecká nemocnice Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. výstavbu nové lékárny přímo v areálu nemocnice. Cílem investice v celkové výši 7,15 miliónů korun bylo snížení nákladů na zajištění léků a současně zvýšení komfortu pro pacienty.

Další investice, mimo jiné do přístrojového vybavení hradeckého „déčka“ budou pokračovat hned začátkem příštího roku. Ke kolaudaci objektu by mělo dojít v listopadu, v prosinci pak k zahájení stěhování jednotlivých oddělení do nových prostor.

„V novém pavilonu bude umístěna interna, chirurgie, neurologie, ortopedie, oční oddělení a v přízemí urologická ambulance a stanice pro potřeby jednodenní péče, například po menších chirurgických, ortopedických a gynekologických výkonech. Touto výstavbou získává nemocnice přes 160 nových lůžek, takže se jedná skutečně o rozsáhlou modernizaci nemocnice, která bude v následujícím roce pokračovat rekonstrukcí pavilonu C,“ poznamenal Janovský.

Nový pavilon je čtyřpodlažní. V centrální části je i páté podlaží se strojovnou vzduchotechniky a zasedací místností. Objekt je bezbariérový, do všech pater se pacienti, personál i návštěvy dostanou výtahem a na každém podlaží jsou samozřejmostí pokoje s WC pro handicapované.

V Nemocnici Jindřichův Hradec, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 14,5 tisíce pacientů. Lékaři zde provedou téměř 6,5 tisíce operačních zákroků a téměř 180 tisíc pacientů je vyšetřeno ambulantně. Loni se zde narodilo více než 600 dětí.

Nemocnice má téměř 700 zaměstnanců a je tedy největším zaměstnavatelem ve svém regionu.

V letech 2008-2012 nemocnice investovala do svého rozvoje celkem 153,9 milionu korun z evropských, krajských a částečně i vlastních zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kraj-jihocesky.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…