Nové Město nad Metují: Proběhne zasypání sklepů na náměstí Republiky

12.10.2021 21:49

V rámci uzavření silnice 1/14 v ulici U Zázvorky proběhne zasypání sklepů, které zbyly po zástavbě na náměstí Republiky.

Nové Město nad Metují: Proběhne zasypání sklepů na náměstí Republiky
Foto: Vychozi.cz
Popisek: Ilustrační foto Nového Města nad Metují

Už jen málokdo si vybaví, že na travnatém prostranství na námětí Republiky stávaly kdysi domy – původní Kuřátkův hostinec a novější Kuřátkova restaurace. 

Anketa

Je v pořádku spekulovat o sesazení prezidenta Zemana ze zdravotních důvodů?

hlasovalo: 18001 lidí
Dnes už sice nejsou na první pohled po budovách ani památky – byly zbourány v roce 1945, přesto dělají vrásky městu i statikům. Po zbouraných budovách totiž zůstaly pod zemí sklepní prostory, jejichž stropy působením eroze, půdní vlhkosti a dalších vnějších vlivů postupně chátrají. Tento stav došel tak daleko, že v roce 2014 došlo k prvnímu propadu. Tehdy se propadl klenbový strop v novější části sklepních prostor. Tehdy byly prostory prozkoumány statikem a archeologem. Překvapivá byla zejména výška sklepů – až 4 metry, dle dochovaných archivních materiálů tu kdysi mohla být ledárna Kuřátkova hostince.

V únoru letošního roku došlo k dalšímu propadu – tentokrát ve starší části sklepů. Zřejmě došlo k zasypání dutiny vřetenovitého schodiště, která není zevnitř sklepů přístupná. Hloubka vzniklého kráteru byla orientačně změřena 2,35 metrů od povrchu terénu, reálná hloubka sklepení však může být větší, jejímu přesnému změření však brání sesutá zemina na jeho dno. Ve srovnání s rokem 2014 je zřejmý čerstvě napadaný materiál v místě prvního propadu, což zvyšuje pravděpodobnost dalšího propadu v tomto místě v případě, že stávající stav nebude řešen. Statik tedy navrhl několik možností řešení. Vzhledem k tomu, že se v místě nepočítá s žádnou stavbou, pro sklepní prostory nebylo nalezeno možné využití a do budoucna není plánováno ani jejich zpřístupnění, přistoupilo město k jejich zasypání.

Aby bylo s pracemi možné začít, musely Technické služby města nejprve z prostoru nad sklepením odstranit nízké dřeviny a květinový záhon. Po postupném odtěžení zbylé zeminy nad sklepními prostory budou klenby strženy. Suť bude ponechána uvnitř prostor sklepů a bude postupně zavážena hlínou s další sutí a zhutňována. Tyto práce potrvají přibližně 2 týdny v rámci uzavírky silnice 1/14 v ulici U Zázvorky a zajišťuje je firma STAVIX s.r.o. Celkově město za zasypání sklepů zaplatí 363 tisíc KČ.

Ve spojitosti s těmito pracemi dojde také k uzavření části přilehlého chodníku, chodci mohou využít chodník na druhé straně komunikace v ulici U Zázvorky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…