Nově rozkvetlé části Liberce

04.05.2018 8:35

Brzký příchod jara v letošním dubnu dokázal barvami rozzářit město, kdy v Liberci rozkvetl 1,5 km cibulovin.

Nově rozkvetlé části Liberce
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

Půl kilometru pásu narcisů, krokusů a tulipánů byl vysazen již na podzim roku 2016, a to převážně v centrální části města. Na podzim 2017 se povedlo vysadit další kilometr cibulovin, kdy nyní na jaře vykvetli mimo narcisů v některých místech i například modré modřence nebo ladoňky. Nově si tak obyvatelé, či návštěvníci města mohli vychutnat záplavu květin v parčíku na Tržním náměstní, nebo ve velkém centrálním parku u ulice Budyšínská, dále bylo vysazeno cca 300 m narcisů podél ulice Krejčího a v neposlední řadě i podél řeky Nisy u cyklostezky. Samotná výsadba byla provedena sázecími stroji, které byly vyvinuty speciálně pro použití ve veřejných prostranstvích. Tato strojová technologie výsadby cibulovin je používána nejenom v Holandsku, které je známé svými rozkvetlými plochami zeleně, ale po celé Evropě. Sázecími stroji lze osadit místo plošně, či v souvislém pruhu. Pro tuto mechanizovanou výsadbu jsou navrženy speciální kombinace různých odrůd a kultivarů cibulovin tak, aby byl vybrán kvalitní materiál, který kvete kontinuálně s důrazem na prodloužení doby kvetení, a to na co možná nejvyšší míru. Proto se používají zároveň v určitém poměru cibule ranně a pozdně rašící. Oproti ruční výsadbě je stroji do země zapracováno několik desítek cibulí na m2 samozřejmě v závislosti na požadovaném druhu. Také oproti ruční výsadbě je zde značná úspora finanční a časová, kdy sázecí stroj je schopen vysadit během 3-4 hod cca 40 000 – 50 000 ks cibulí. Výsadba probíhala na travnatých plochách, kde sázecí stroj naruší a opatrně nadzvedne travní drn, pod který uloží v požadovaném počtu cibule. Následně byl travnatý drn strojem přitlačen opět na zem a překryl tak samotnou výsadbu, aniž by byl travní drn jakkoli porušen. Následná údržba takto vysazených kvetoucích cibulovin je prakticky nulová. Po odkvětu a zatáhnutí cibulí (dle jednotlivých druhů - cca konec května, začátek června) je nutné pouze pokosení travního porostu, které se stejně na plochách provádí, ba naopak se jedna až dvě seče uspoří. Doba kvetení u vysazených cibulovin je v závislosti na zvoleném druhu (na rozdíl např. od letniček, které jsou vysazeny pouze pro jednu sezónu) cca 5-10 let. Některé druhy následně přirozeně ubývají (např. tulipány) a některé se naopak přirozeně množí a rozrůstají (narcisy, krokusy, ladoňky, modřence atd.).

Na cibuloviny, které se v měsíci květnu začnou pomalu zatahovat, navážou svým kvetením trvalky a růže, které se povedlo v loňském roce nově vysázet např. v ul. Palachova, nebo v parku Na rybníčku. Dále byl nově obnoven i trvalkový záhon v ulici Zámečnická, který musel na chvíli ustoupit stavbě tramvajové trati v úseku Rumjancevova. Jsme rádi, že se podařila osázet hlavně hodně frekventovaná ulice Palachova, kde dle původní dokumentace měl být po obou stranách zbudován pouze široký chodník. Na základě dohody mezi dopravním podnikem a odborem ekologie a veřejného prostoru byla projektová dokumentace přepracována tak, že se zde daly vysadit růže, levandule, šalvěje a např. i žlutě kvetoucí svatolíny. Nově jsou také připravovány záhony s letničkami z přímého výsevu, které by měly do města přinést trochu barev v letních měsících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.