Nový Bor: Budoucí dominantu náměstí Míru vyberou porotci z pětadvaceti návrhů

03.04.2017 16:19

Do výtvarné soutěže, která rozhodne o podobě uměleckého díla, jež by mělo být dominantním prvkem na náměstí Míru, poslalo své návrhy 25 zájemců. Anonymní soutěž pro výtvarníky a designéry z celé Evropy vyhlásilo město Nový Bor na sklonku loňského roku v souvislosti s naplánovanou letošní rekonstrukcí náměstí. Zájemci mohli své nabídky posílat do poloviny března.

Nový Bor: Budoucí dominantu náměstí Míru vyberou porotci z pětadvaceti návrhů
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Věřím, že z tak vysokého počtu návrhů město získá skutečně hodnotný nový centrální prvek náměstí nejen po výtvarné stránce, ale i takový, který zapadne do historického středu města a stane se jeho nedílnou součástí pro další desetiletí. To ostatně bylo i hlavní ideou vyhlášené soutěže,“ říká starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

O vítězi soutěže rozhodne na konci března šestičlenná odborná porota. Jejími členy jsou akademický architekt, profesor a nositel řady českých a mezinárodních ocenění Václav Girsa, autorizovaný architekt a pedagog VUT Brno Antonín Odvárka, akademický sochař a přední český designer Václav Capouch, architekt a pedagog TUL Liberec Radek Suchánek, sklářský výtvarník a designér Jiří Suchý, akademická malířka, sklářská výtvarnice a pedagožka Stanislava Grebeníčková. Město v porotě zastupuje zastupitel Otakar Válek.

Aby se předešlo jakékoliv předpojatosti, je soutěž anonymní. Porota bude hodnotit návrhy pouze podle jejich originality, kreativity, celkové výtvarné a architektonické úrovně řešení v souladu se soutěžními podmínkami a vhodnosti začlenění do daného prostoru. Fantazii přihlášených prakticky omezovala jen cena, která při realizaci nesmí přesáhnout 1,8 milionu korun, inženýrské sítě a respekt k danému místu.

Ještě než porotci rozlepí obálky, probíhá nyní kontrola zaslaných návrhů. „Prochází přezkoušením, zda odpovídají po obsahové a formální stránce podmínkám soutěže,“ vysvětluje vedoucí odboru rozvoje města Miroslav Jeništa, který je sekretářem soutěže. Ten zdůrazňuje, že na stůl dostanou porotci všechny došlé návrhy. „Budou jen doplněné o hodnocení splněných kritérií. Na porotě bude, zda je vyřadí či nikoliv. Konečný verdikt o vítězném návrhu vynese rada města,“ upřesňuje Miroslav Jeništa.

Autoři tří nejlepších návrhů mohou získat od města finanční odměnu ve výši 50.000, 30.000 a 20.000 korun podle pořadí. O jejím udělení či neudělení rozhodne porota. „Všechny návrhy, vyjma vyřazených, po ukončení procesu soutěže vystavíme ve foyer městského divadla, aby se s nimi mohla seznámit široká veřejnost,“ upozorňuje Jaromír Dvořák. Podle něj by navíc oceněné návrhy nemusely po soutěži zapadnout. „Se souhlasem jejich autorů bychom je v budoucnu mohli zrealizovat na jiných místech ve městě,“ doplňuje Jaromír Dvořák.

Nový Bor plánuje zahájit rekonstrukci náměstí Míru letos v létě v rámci závěrečné etapy obnovy historického středu města. Centrální náměstí se podle schválené studie změní z dnešní odstavné parkovací plochy na odpočinkové místo s lavičkami a vzrostlými stromy. Úbytek parkovacích míst nahradí nové parkoviště na křižovatce ulic T. G. M. a Wolkerovy, s jehož výstavbou se počítá v nejbližších měsících v souvislosti se zahájením I. etapy regenerace sídliště Husova – Jiráskova.  Obě akce si vyžádají odhadem 25 milionů korun. V rámci revitalizace historického jádra v předchozích letech již změnil podobu parčík před radnicí, rekonstruovala se Kalinova ulice a rovněž lokalita před tzv. Lužickými domky. Výslednou podobu a citlivý přístup ocenila odborná porota druhým místem v krajském kole soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových zón za rok 2015 i 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…