Nový Bor: Odešel PhDr. Vladislav Jindra, který držel ochrannou ruku nad historií města

17.02.2022 13:44 | Tisková zpráva

Oblíbený pedagog, historik a badatel se zálibou v muzice PhDr. Vladislav Jindra, který po desítky let držel ochrannou rukou nad dějinami Nového Boru, odešel. Jeho životní příběh se uzavřel v úterý 15. února 2022 ve věku 87 let. Vladislav Jindra byl neobyčejný člověk a výčet jeho celoživotních aktivit by sám o sobě vydal na monografii. Snad i rozsáhlejší, než je dějinná trilogie o historii města Nový Bor, kterou on sám považoval za vrchol svého životního díla.

Nový Bor: Odešel PhDr. Vladislav Jindra, který držel ochrannou ruku nad historií města
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Kouzlo historie Vladislav Jindra objevil díky otci Bohumírovi, který byl archivářem a zakladatelem někdejšího okresního archivu v Novém Boru. Jako studenta ho zajímaly staré věci, chodil pomáhat do archivu v českolipské Žižkově ulici. Ve volných chvílích tam rovnal ročníky časopisů a kompletoval je. Byl u toho, když se zakládalo muzeum v Boru. Sbírky ležely v hospodě ve sklepení, odkud je společně s kolegou Holým zachránili.

Jen díky Vladislavu Jindrovi dnes zná sklářské město svoji historii. Do konce 2. světového války totiž město nemělo jedinou kroniku, všechny záznamy zmizely. Tehdy se ujal role kronikáře a následujících 34 let poctivě mapoval historii města, docházel do archivu a neúnavně studoval staré prameny z období před rokem 1945. Ty se staly základem pro třídílnou historickou publikaci Dějiny Nového Boru, podrobně mapující dějiny města od jeho založení až do roku 1945. Toto jedinečné dílo vycházelo v 90. letech 20. století na pokračování jako příloha Novoborského měsíčníku. Nejenže v něm precizně zachytil historii města a vyzdvihl fenomén skla, ale hlavně nic z dějin neskrýval. Odhalil místa světlá i tmavá, veselá i ponurá. Jeho umění přiznat si a přihlásit se s plným vědomím k tomu dobrému i špatnému učinilo z Nového Boru dospělé město, srovnatelné s těmi, která mají mnohem delší historii.

Svojí dlouholetou činností a publikací knih o Novoborsku významně přispěl k duchovnímu a společenskému rozvoji města. Svými knihami, ale i přednáškami nebo výstavami historických fotografií vzbudil v řadě obyvatel zájem o město, kde žijí. Naučil je být na něj pyšní.

Po právu se tak stal držitelem titulu Čestný občan města Nový Bor, Pamětní medaile 3. stupně Československé obce legionářské za zásluhu a obnovu a šíření legionářských tradic, Medaile 3. stupně udělené Českým svazem bojovníků za svobodu, držitelem Ceny Ď udělené za Liberecký kraj či Osobností Libereckého kraje.

Ač dějiny města pro Novoboráky „pouze“ mapoval, aby se měli za čím ohlédnout, sám se do historie Nového Boru nesmazatelně zapsal. Nikdo nebyl jako on. Vzor preciznosti, neúnavný, extrémně pracovitý a hrdý novoborský patriot. Byl až do posledních dní osobností, která se těšila velkému respektu historiků, archivářů i obyčejných Novoboráků. Dnes pro něj Nový Bor truchlí.

Veřejné rozloučení s PhDr. Vladislavem Jindrou proběhne v úterý 8. března 2022 v Městském divadle v Novém Boru. Lidé mohou přijít uctít jeho památku od 16 hodin.

PhDr. Vladislav Jindra

Narodil se v roce 1934 v Kamenickém Šenově. Absolvoval gymnázium v České Lípě, později vystudoval archivnictví a filozofii na Karlově univerzitě. Působil jako učitel ve Sloupu v Čechách, v České Kamenici, ve Svojkově, v Drnovci u Cvikova a v Novém Boru. Po listopadu 1989 byl členem městské rady, stal se členem České školní inspekce. Podílel se na veřejném a kulturním životě Nového Boru, publikoval vlastivědné a historické práce o městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …