Nový Bor: Pečujícím na Novoborsku pomůže nová služba šitá na míru

28.06.2022 9:15 | Tisková zpráva

Ulevit v psychicky a fyzicky velmi náročné situaci lidem, kteří dlouhodobě pečující o své blízké, pomohou Sociální služby města Nový Bor, p.o..

Nový Bor: Pečujícím na Novoborsku pomůže nová služba šitá na míru
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Od října 2022 zahájí svou činnost podpůrný tým, který poskytne neformálním pečujícím z celého Novoborska komplexní služby. Využívat je mohou zdarma všichni ti, kteří se doma starají o členy rodiny, ať z důvodu věku nebo nemoci, mentálního či zdravotního handicapu. 

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí

„Jde o dlouhodobě opomíjenou skupinu lidí v rámci sociálních služeb, jimž náročná péče o blízké ovlivňuje všechny části života, soukromého i pracovního. Jsou mnohdy psychicky vyčerpaní, sociálně izolovaní. Naše služba jim má cíleně ulevit a zlepšit kvalitu jejich života,“ vysvětluje ředitel městských sociálních služeb Daniel Nerad.

Neformálním pečujícím se tak dostane psychické podpory a motivace, pomoci s výběrem a zajištěním konkrétní sociální a zdravotní služby, včetně vyřízení dávek. S nemocí či nemohoucností se totiž pojí výdaje – na kompenzační pomůcky, výživu, léky či přestavbu bytu. Ne všichni lidé si dokážou zajistit státní finanční podporu.

Služba bude probíhat ve dvou rovinách – ambulantní a terénní. „Všechny případy jsou individuální, proto na základě domácí návštěvy nabídneme kompletní balíček šitý na míru konkrétní rodině – vybereme a zajistíme vhodnou sociální nebo zdravotní službu, kompenzační pomůcky, pomůžeme s administrací dávek a při jednání s pojišťovnami, ale i s uzpůsobením domácnosti,“ upřesňuje odborná sociální pracovnice a vedoucí podpůrného týmu Šárka Hantychová. Ta bude mít k ruce externí spolupracovníky např. z oboru zdravotnictví, farmakologie, rehabilitace, výživového poradenství, právní pomoci.

S nimi se také budou setkávat pečující při společných sezeních, při nichž získají nejen odbornou radu, ale mohou sdílet i své zkušenosti. „Jsme připraveni pečujícím poskytnout krátkodobou, jednorázovou, pomoc, ale také je dlouhodobě provázet,“ doplňuje Šárka Hantychová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

7:10 Frýdlant: Demolice kotelny, komína a dalších objektů v areálu nemocnice začne 20. května

Nevzhledné a zchátralé budovy v čele s bývalou centrální kotelnou začnou koncem května mizet z areál…