Nový Bor: Pro Novoborsko byl vyhlášený zákaz odběru povrchových vod

15.07.2022 15:33 | Tisková zpráva

Nový Bor vydal zákaz odběru povrchových vod v celém správním území obce s rozšířenou působností. Platí od čtvrtka 14. července 2022 do odvolání. K vydání nařízení přistoupili pracovníci odboru životního prostředí MěÚ Nový Bor na základě doporučení správce vodních toků Povodí Ohře, s.p. kvůli přetrvávajícímu deficitu srážek, který zapříčinil kritické snížení průtoků ve vodních tocích.

Nový Bor: Pro Novoborsko byl vyhlášený zákaz odběru povrchových vod
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Podle Andrey Kubátové z odboru životního prostředí vodu nelze odebírat zejména z Boberského potoka, Rousínovského potoka, Svitávky a Šporky. „Nařízení platí pro celé jejich úseky na území ORP Nový Bor,“ zdůraznila Andrea Kubátová s tím, že nízké průtoky v uvedených tocích mohou ohrožovat vodní živočichy. „Upozorňujeme proto právnické a fyzické osoby, že je s ohledem na zákaz nutné dodržovat minimální zůstatkové průtoky,“ řekla Andrea Kubátová.

Voda z toků se nesmí odebírat např. na zalévání zahrad a sportovišť, napouštění bazénů, zásobování užitkovou vodou objektů a pozemků ve vlastnictví občanů, či třeba na mytí motorových vozidel. Vodu ze studní by pak měli lidé využívat zejména pro pitné účely a chod domácnosti.

Zákaz platí do odvolání. „Na základě zkušeností z minulých let předpokládáme, že v uvedených tocích mohou být nízké průtoky do konce roku. Pokud se vodní podmínky zlepší, budeme na to reagovat a zákaz odvoláme,“ doplnila Andrea Kubátová.

Veřejná vyhláška – Zákaz odběru povrchových vod ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…