Nový Bor: V unikátní obří peci bude Lasvit tavit sklo pro architekty

13.12.2022 17:28 | Tisková zpráva

Hranice možného ve sklářství a architektuře umožní společnosti Lasvit překročit největší fusingová pec v Česku, kterou v pátek uvedla do provozu ve výrobním areálu firmy TGK v Novém Boru. V obří lehací peci za miliony korun mohou tvořit rastrovaná skla o rozměrech až šest krát tři metry.

Nový Bor: V unikátní obří peci bude Lasvit tavit sklo pro architekty
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„Našemu týmu umožní dodávat do interiérů a designových fasád panely skla větší než doposud. Dává nám nové možnosti a příležitosti pracovat na ještě větších projektech, a přitom zefektivnit výrobu při nižší spotřebě energií oproti starším typům,“ řekl zakladatel a prezident společnosti Lasvit Leon Jakimič.

Lehací pec využívají skláři při technice teplotního ohýbání a tavení skla v plochém stavu, takzvaném fusingu. Když před třiceti lety tato technologie v tehdejším Československu startovala, měly pecní plochy rozměry jen 60 x 90 cm. Díky rozvoji se postupně zvětšily na 180 x 340 cm. To ale přestalo stačit, když si Lasvit postavil pro sebe skleněnou fasádu na sídle společnosti v Novém Boru. Skleněný dům zaujal laickou i odbornou veřejnost po celém světě, začali se ozývat zájemci o skleněnou fasádu.

„Tím vznikla potřeba zvětšit rozměr pece pro architektonické sklo na rozměr tři krát šest metru,“ řekl Jaroslav Švácha, vyhlášený sklářský technolog a majitel TGK Nový Bor.

Unikátní pec je natolik velká, že se do ní sklo nevkládá rukama, ale jeřábem. „Umožní manipulaci i s tabulemi do hmotnosti 1 500 kg,“ přiblížil Jaroslav Švácha.

Instalace pece vyžadovala celou řadu příprav od nového přívodu elektrické energie, po usazení a nivelizaci pojezdových kolejí, instalaci portálového jeřábu. Pec a dva pracovní stoly vezly tři kamiony, přičemž topné víko se vezlo celé po speciální trase z Karlových Varů jako nadměrný náklad. Jen množství vodičů pece dosahuje délky bezmála dvou kilometrů.

„Uvedením takové pece do provozu Nový Bor jako město uměleckého zpracování skla potvrdil a upevnil svoji tradičně silnou pozici na sklářské mapě světa,“ doplnil Leon Jakimič.

Při slavnostním zahájení provozu pece starosta Nového Boru Jaromír Dvořák vyzdvihl spolupráci obou sklářských firem. „Spojení designových vizionářů Lasvitu a vizionáře v oblasti sklářských technologií Jaroslava Šváchy z TGK má bez nadsázky takový punc exkluzivity, že díky němu nejen obstojí v konkurenci ve světovém měřítku, ale budou to oni, kdo bude udávat směr a překračovat hranice možného ve sklářství a architektuře,“ řekl Jaromír Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

16:29 Domažlice: Nově odhalený pamětní kámen připomíná 20. výročí vstupu do Evropské unie

Dvě ruce, které se vzájemně spojují, jsou dominantou na pamětním kamenu s pamětní deskou, které upom…