Nový Bor: Ve městě pokračuje modernizace veřejného osvětlení

21.03.2023 20:51 | Tisková zpráva

Město Nový Bor zahájilo další etapu výměny veřejného osvětlení. Do konce dubna vymění na 544 světelných bodů za úspornější, a přitom výkonnější LED svítidla. To by z městského rozpočtu mělo ušetřit až milion korun ročně.

Nový Bor: Ve městě pokračuje modernizace veřejného osvětlení
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

„S výměnou jsme začali na sídlišti Rumburských hrdinů. Protože bude zapotřebí kvůli vyzkoušení nových světel zapojit celý rozvaděč, upozorňujeme občany, že nám nemusí hlásit rozsvícené veřejné osvětlení jako možnou poruchu,“ avizovala Šárka Vlková z technické správy města. 

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38682 lidí

Odborná firma v následujících týdnech postupně vymění osvětlení také například v celém Janově, na Hřebence, v ulicích Skalická, Bezručova, Brigádníků, Mařákova a Dvořákova. S financováním této části modernizace veřejného osvětlení městu pomůže dotace z ministerstva průmyslu a obchodu ve výši 3,4 milionu korun.

Město Nový Bor do stavby veřejného osvětlení a výměny zastaralých svítidel od loňského léta investovalo zhruba pět milionů korun. Nové osvětlení už mají obyvatelé v ulicích Žižkova, Zátiší, Úvoz, Havlíčkova, Jungmannova, U Rybníčku, Dobrovského, Odboje a U Studánky. „Tady jsme museli realizovat úplně nové veřejné osvětlení. To dosavadní bylo umístěné na stožárech nízkého napětí, které společnost ČEZ Distribuce odstranila v souvislosti s překládkou kabelového vedení do země,“ připomněla vedoucí technické správy města Zdeňka Schreibová a doplnila, že v uvedené lokalitě je tak na 47 nových stožárů veřejného osvětlení. Vedle toho město vyměnilo výbojková svítidla za LED v ulicích Akátová, Lázeňská, Zátiší, Vodní, U Vodárny, Sloupská a Kalinova u základní školy a u většiny přechodů pro chodce.

Protože ČEZ Distribuce bude i letos pokračovat v překládání vrchního vedení do země, město postaví nové veřejné osvětlení také v ulicích Liberecká, Nerudova, Vančurova, Mánesova a Štursova. V roce 2024/25 pak bude investovat do veřejného osvětlení ještě v ulicích Komenského, Na Slovance, Lužická a Jungmannova. Kromě toho město plánuje výměnu další tisícovku svítidel. Tu bude realizovat v závislosti na získání dotace, o níž letos bude žádat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…