Nový Bor má schválený rozpočet pro rok 2023

18.12.2022 19:31 | Tisková zpráva

Zastupitelé Nového Boru ve středu na svém posledním letošním jednání schválili rozpočet města pro příští rok. Počítá s příjmy 287,8 milionů korun a výdaji 295,1 milionů korun. Mezi hlavní investice budou patřit stavby cyklostezek z Nového Boru do České Lípy a Radvance a rekonstrukce střechy sokolovny. Zásadní dokument jedenáctitisícového města zastupitelé jednomyslně podpořili.

Nový Bor má schválený rozpočet pro rok 2023
Foto: René Latko / novy-bor.cz
Popisek: Nový Bor

Zhruba 7,2 milionový rozdíl v příjmech a výdajích pokryjí, tak jako v uplynulých letech, zbylé finančními prostředky na bankovních účtech města. Počítá se také se zapojením financí z pronájmu bytových a nebytových prostor a případného prodeje majetku města. „Do přípravy rozpočtu na rok 2023 se promítla vysoká inflace, a především vysoké ceny energií, se kterými musí počítat jak samotné město, tak i školská zařízení a ostatní příspěvkové organizace,“ řekl místostarosta Nového Boru Tomáš Mašek, v jehož gesci jsou městské finance.

Jako příklad uvedl nárůst financí za provoz veřejného osvětlení ze tří milionů korun na sedm milionů korun. „I z tohoto důvodů budeme pokračovat v modernizaci veřejného osvětlení po celém městě a jeho částech. Letos jsme do přechodu na úsporné LED osvětlení investovali 5 milionu korun, pro rok 2023 máme vyčleněných 7,7 milionů korun,“ upřesnil Tomáš Mašek.

Právě provoz veřejného osvětlení, údržba zeleně a komunikací či svoz odpadu, tedy služby nezbytné pro chod města, odkrojí z městského rozpočtu nejvyšší položku, a to 55,3 milionů korun. „I přes zvyšující se náklady a s vědomím toho, jak dopadá současná ekonomická situace na běžné obyvatele, nebudeme zvyšovat poplatek za svoz odpadu,“ zdůraznil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.  

Na rozvoj města je v roce 2023 vyčleněno 33,4 milionů korun. Nejvyšší částka, a to 12 milionu korun, půjde na rekonstrukci střechy a stropu v objektu sokolovny. „Jakmile to klimatické podmínky dovolí, zahájíme stavbu první etapy cyklostezky Lípa – Bor na kole za 10,7 milionů korun. Na úsek od křižovatky ulic Husova a Smetanova podél Šporky k ulici kpt. Jaroše a ke koupališti jsme získali 7,5 milionovou dotaci. Zbývající část pokryjeme z rozpočtu,“ upřesnil Jaromír Dvořák.

Stavět se začne také cyklostezka mezi Novým Borem a Radvancem za bezmála 42 milionu korun. Projekt, na němž Nový Bor spolupracuje se sousední obec Radvanec, pomůže zafinancovat dotace v celkové výši zhruba 28,4 milionů korun. „Jen naše část, která začíná před Lesním hřbitovem a pokračuje na sídliště Rumburských hrdinů s napojením na bývalý cyklistický areál vychází na 33 milionu korun. Z toho 6,4 milionů korun zafinancujeme z městských peněz,“ doplnil Jaromír Dvořák. Součástí stavby bude přechod pro chodce u bývalé sklárny Zahn a dvě autobusové zastávky. Současně s tím Liberecký kraj celoplošně opraví silnici do Radvance, podél níž cyklostezka povede.

Rozpočet pamatuje také na opravy komunikací a chodníků, na které je vyčleněno 8 milionu korun. „Mezi ty větší patří rekonstrukce komunikací v ulicích Luční a U Vodárny, kde příští rok dokončí SVS rekonstrukci vodovodu nebo nový povrch v ulici Havlíčkova. Počítáme s opravou chodníků například v ulicích Sloupská a Bezručova v úseku mezi Husovou a Máchovou,“ vypočítal Jaromír Dvořák. 

Navzdory úsporám nepřijdou zkrátka ani sportovní oddíly, nejrůznější zájmové spolky a kluby, pořadatelé kulturních akcí, organizace působící v sociální oblasti. Město opětovně také podpoří výstavbu domácích čistíren odpadních vod. Na vše rozpočet pamatuje s granty za téměř 6 milionů korun.

Seznámit se podrobně s tím, jak město hospodaří v posledních letech, mohou zájemci na webových stránkách města. V sekci městský úřad – finanční odbor – informace pro občany, kde najdou tzv. Rozklikávací rozpočet města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

22:28 Zlín: Sdílená kola nextbike frčí. Loni na nich Zlíňané dvakrát objeli zeměkouli

Město Zlín se může pyšnit úspěšnou sezónou bikesharingu v roce 2023, jak naznačují nově zveřejněná d…