Nový Jičín: Město připravuje rozšíření cyklostezky Koleje

03.07.2020 7:35

Cyklostezka Koleje z Nového Jičína do Hostašovic se dočká rozšíření. V Bludovicích se vybuduje asi 600 metrů dlouhá odbočka směrem na Straník a v Novém Jičíně se posune její začátek až k areálu bývalého Horního nádraží, čímž přibude dalších 300 metrů cyklistické trasy.

Nový Jičín: Město připravuje rozšíření cyklostezky Koleje
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Město nyní podniká kroky k odkupu potřebných pozemků. Na úsek, který povede přes bývalou vojenskou vlečku v Bludovicích, se už zpracovává projektová dokumentace. Radnice na ni získala dotaci ve výši 300 tisíc korun z Moravskoslezského kraje z programu Podpora rozvoje cykloturistiky v Moravskoslezském kraji pro rok 2019+.

„Odkupy pozemků v Bludovicích i v Novém Jičíně už odsouhlasili zastupitelé. V případě areálu Horního nádraží nás čeká podpis smlouvy, město by se mělo stát vlastníkem během následujících týdnů. Za 2,9 milionu korun tak získáme od Správy železnic nemovitosti a pozemky do svého majetku. Pozemky v Bludovicích jsou ve vlastnictví ministerstva obrany. Odkup byl schválen zastupitelstvem města již v listopadu loňského roku za cenu 1,7 milionu korun, a v tuto chvíli čekáme na součinnost vlastníka při převodu na město,“ řekl místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský.

Rozšíření cyklostezky směrem na Straník umožní lidem na kole, aby navštívili výletní lokality Čerťák nebo Skalky. „Plánovaný nový úsek cyklostezky je po bývalém železničním mostu bezpečně převede přes velmi frekventovanou silnici I/57. Projektová dokumentace na tuto část cyklotrasy by měla být hotova začátkem příštího roku. Náklady na její zpracování se odhadují na 580 tisíc korun. Moravskoslezský kraj nám přispěje formou dotace částkou 300 tisíc korun,“ uvedla cyklokoordinátorka města Nový Jičín Lenka Ondřejová.

Z bývalého Horního nádraží by se v budoucnu mohlo stát zázemí pro cyklisty. „Na využití objektu bude zadána studie,“ doplnil Dobrozemský.

Cyklostezka Koleje vede v trase bývalé železniční trati z Nového Jičína do Hostašovic, kterou v roce 2009 zničila povodeň. Byla otevřena v září 2014, je dlouhá téměř 10 kilometrů a její vybudování stálo 25 milionů korun. 85 procent způsobilých nákladů uhradila dotace Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…