Nový Jičín: Od března budeme třídit gastroodpad

08.02.2022 10:06 | Tisková zpráva

V úterý 1. března startuje v Novém Jičíně pilotní testovací projekt, díky kterému budou moci občané třídit další komoditu – gastroodpad, tedy zbytky z kuchyně.

Nový Jičín: Od března budeme třídit gastroodpad
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Jde o další krok, díky němuž můžeme z nádob na směsný odpad vytřídit velkou část obsahu. Při loňské fyzické analýze odpadu, při které jsme přebírali směsný odpad na vytřiditelné složky, nám vyšlo, že gastroodpad z něj tvoří celkem 18 %. Na skládku tak díky samostatnému sběru nebude vyvážena další složka, která má smysluplné využití,“ uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka, který potvrdil, že Nový Jičín je jedno z prvních měst v republice, které se do třídění gastroodpadu pouští.

Jak mají lidé při třídění postupovat? „Gastroodpad, konkrétně například zbytky nedojedených jídel, ovoce a zeleniny nebo i sedliny kávy a čaje, mohou občané vkládat nejlépe do sáčku, který pevně zavážou tak, aby z něj neunikal obsah. Tento sáček umístí do hnědé nádoby s označením GASTROODPAD, kterou najdou ve svém okolí. Nádoby, které jsou opatřeny víkem s těsněním a budou vyváženy vždy jednou týdně, takže zápachu se občané nemusí obávat,“ vysvětlila vedoucí Odboru životního prostředí Eva Bártková. Společnost Energy Financial Group (EFG) a její bioplynová stanice EFG Rapotín BPS, kam bioodpad poputuje k dalšímu zpracování, naloží celou nádobu a vždy ji vymění za čistou. V bioplynové stanici se bude tento dosud nevyužívaný odpad zpracovávat na zelenou elektřinu, teplo a biometan.

„Rádi bychom občany požádali o maximální spolupráci v tomto novém projektu. Pomůžou tím nejen životnímu prostředí, ale i městu, které má šanci s ohledem na stále se zvyšující poplatky za skládkování ušetřit v odpadovém hospodářství nemalé peníze,“ apeloval místostarosta. V březnovém vydání zpravodaje obdrží všichni občané leták, ve kterém bude podrobně popsáno, co do gastroodpadu patří nebo naopak nepatří, jak gastroodpad ukládat a také lokality, ve kterých budou popelnice rozmístěny. Budou zde i kontakty, kam lze nahlásit, že nádoba je přeplněná nebo že je kolem ní nepořádek. Mapu kontejnerů na tříděný odpad naleznete také na našem mapovém portálu maps.novyjicin.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…