Nový Jičín: Rozpočet na rok 2022 je opět proinvestiční

03.01.2022 11:51 | Tisková zpráva

Nový Jičín má rozpočet na rok 2022. Zastupitelé odsouhlasili, že na straně výdajů bude 956 milionů korun a na straně příjmů více než 779 milionů korun. Rozdíl mezi výdaji a příjmy pokryjí vlastní zdroje na účtech města ve výši 123 milionů korun a 53,6 milionu, získaných z investičního úvěru. Rozpočet je proinvestiční, v kapitálových výdajích je zařazena třetina z celkového objemu plánovaných výdajů.

Nový Jičín: Rozpočet na rok 2022 je opět proinvestiční
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Z loňského roku přechází do roku 2022 pět velkých stavebních akcí – přestavba bývalé ubytovny pro zdravotnický personál v ulici K Archivu na bydlení pro mladé lidi, statické zajištění přístavby Beskydského divadla, vybudování nových multifunkčních učeben Střediska volného času Fokus, výstavba infrastruktury pro výstavbu rodinných domů v lokalitě Za Školou v Žilině a rekonstrukce objektu krytého stání pro automobily v Loučce,“ řekl místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský.

Město také pokračuje v revitalizaci bytových domů. „Proběhne revitalizace bytových domů Jičínská 272 a 275, kde budou vyměněna okna, dveře, a dojde k zateplení fasády. Oba projekty by měly být financovány z dotace z Integrovaného operačního programu. Ta však bude vyplacena až zpětně po ukončení prací,“ pokračoval Dobrozemský.

Letos bude také rekonstruováno první ze školních hřišť, na něž byly v posledním roce zpracovány projektové dokumentace. „Jako první přijde na řadu hřiště u základní školy Dlouhá, která je pobočkou ZŠ Jubilejní. Za celkem 26 000 000 Kč zde bude vybudována nová běžecká dráha, inline dráha, multifunkční hřiště a také cvičící prvky pro děti. Hřiště následně otevřeme také pro obyvatele blízkého sídliště Loučka,“ uvedl místostarosta Ondřej Syrovátka.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29838 lidí

Město bude pokračovat i v zavádění „chytrých“ technologií. „Z dotace budou vybudovány elektronické úřední desky, jejichž realizace byla z tohoto důvodu o rok odložena, a také nová služba pro občany s názvem Mobilní rozhlas. Úplnou novinkou bude Re-Use centrum, které vznikne za 450 000 Kč v areálu separačního dvora. Chystá se také realizace několika dalších opatření z koncepce parkování a opravy a vybudování několika nových autobusových zastávek,“ doplnil Syrovátka.

Město nezapomíná ani na oblast sportu a volného času. „V roce 2022 je v plánu vybudování nového skateparku ve sportovním areálu a zpracování projektových dokumentací na multifunkční hřiště a zázemí pro sportovce. Pokračuje také projekt na stavbu velké sportovní haly, v příštím roce se uskuteční architektonická soutěž, která urči její výslednou podobu,“ popsal místostarosta Marcel Brož. V plánu je také prodloužení cyklostezky Koleje k areálu bývalého Horního vlakového nádraží a další etapa revitalizace výletní lokality u vodní nádrže Čerťák.

„Bude se pokračovat v systematické revitalizaci městských bytů, opravách chodníků a komunikací, rekonstrukci veřejného osvětlení či modernizaci tepelného hospodářství města. Poměrně velké finanční prostředky jsou vyčleněny na opravy, údržbu a investice v budovách mateřských a základních škol,“ zdůraznil Dobrozemský.

„V situaci, ve které se nacházíme, nemůže město rezignovat na běžnou péči o stávající majetek, tedy na opravy a údržbu. Také je důležitá upravenost a čistota města, to souvisí s investicemi do Technických služeb města Nového Jičína. Nemalé finanční částky budou investovány do obnovení techniky, jedná se například o nový svozový vůz na odpadky, čelní nakládač, velkoplošná sekačka. Jednou z větších akcí je také revitalizace střediska zeleně na Palackého ulici ve výši bezmála 18 milionu korun, která byla původně plánována již loni,“ uvedl starosta Nového Jičína Stanislav Kopecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…