Nový Jičín: V anketě o umístění Lavičky Václava Havla zvítězila dolní část Zámeckého parku

30.08.2021 10:31

Rada města schválila výsledky ankety o umístění Lavičky Václava Havla a pověřila starostu města, aby oficiálně podal žádost města Jičína k nadaci Vize 97. V anketě občané vybírali ze tří vytipovaných lokalit. Přesvědčivě zvítězila lokalita A, tedy dolní část Zámeckého parku, u severovýchodního rohu zdi.

Nový Jičín: V anketě o umístění Lavičky Václava Havla zvítězila dolní část Zámeckého parku
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

Umístění lavičky stále není jisté, Jičín se však tímto krokem oficiálně přihlásí coby kandidát. Rozhodnutí nyní bude na zástupcích nadace Vize 97, kdy podstatné slovo bude mít bývalá první dáma České republiky Dagmar Havlová. V letošním roce si připomínáme 10. výročí od úmrtí a 85. výročí od narození prezidenta Václava Havla. Záměr, že se město Jičín bude ucházet o Lavičku Václava Havla, schválilo Zastupitelstvo města na veřejném zasedání dne 31. března 2021. S odkazem na dvě letošní výročí myšlenku nadnesl zastupitel Josef Novotný.

Anketa probíhala od 9. července do 15. srpna. Předcházela jí diskuse na úrovni Rady města, Komise kulturní a Komise pro cestovní ruch, kdy se řešily jednotlivé návrhy pro umístění. Bylo zvažováno estetické hledisko, otázka každodenního provozu a také možná kolize s podzemními sítěmi. Tímto způsobem se počet lokalit zúžil na finální tři, které postoupily do ankety.

Z těchto tří byla lokalita A situována do dolní části Zámeckého parku, lokalita B do horní části parku vedle vstupního chodníku a lokalita C na Husovu ulici před Masarykovo divadlo. Ankety se zúčastnilo 170 respondentů, přičemž 93 hlasovalo pro lokalitu A, 37 pro lokalitu B a 30 pro lokalitu C. Zbývajících 10 hlasů bylo neplatných – jednalo se o duplicitní hlasy a o ohlasy odmítající samotný záměr umístění lavičky.

Celkem 148 respondentů využilo elektronické hlasování prostřednictvím e-mailu, zbylých 22 odevzdalo papírový anketní lístek do schránky u podatelny na Žižkově náměstí. Protože anketní hlasy obsahují osobní údaje, vztahuje se na ně GDPR, a tak budou uchovávány po omezenou dobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

19:27 Plzeň: Nové čtyřkolky pro Městskou policii

Městská policie Plzeň převzala ve čtvrtek 2. května 2024 do užívání dvě nové terénní čtyřkolky typu …