Nový Jičín: V zateplených domech se snížila spotřeba tepla až o polovinu

15.08.2018 20:20

Nový Jičín zatepluje další městské budovy a využívá k tomu příspěvky z fondů Evropské unie. Aktuálně se pracuje na nové fasádě, výměně oken a dveří ve školní družině v Jiráskově ulici a v azylovém domě pro matky s dětmi ve Straníku.

Nový Jičín: V zateplených domech se snížila spotřeba tepla až o polovinu
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

V průběhu srpna bude zahájena revitalizace panelových domů číslo 3 a 4 v Luční ulici. Zmíněné stavební úpravy přijdou na více než 20 milionů korun, téměř polovinu nákladů pokryjí dotace. Město už také získalo z EU 7 milionů korun na zateplení mateřské školy Jubilejní a bytového domu na Revoluční ulici 36. Oba projekty se budou realizovat v příštím roce.

„Snažíme se snižovat energetickou náročnost městských budov, proto je v rámci rekonstrukce i zateplujeme. Už se nám to podařilo u všech škol a školek, kde to bylo potřebné, a u většiny bytových domů. Z velkých bytových domů zbývají zateplit jen nemovitosti na adresách Jičínská 272 a 275, Na Lani 2012 a Zborovská 11. Když jsme porovnávali spotřebu tepla v bytových domech před a po zateplení, zjistili jsme, že se úspory energií pohybují, podle velikosti objektu, mezi 40 a 50 procenty,“ řekl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Družina Základní školy Tyršova na Jiráskově ulici bude mít nová okna, dveře a zateplenou střechu i obvodový plášť. Obdobným stavebním zásahem prochází azylový dům pro matky s dětmi ve Straníku. Tady se navíc musely provést sanační práce na odstranění vlhkosti objektu. V bytech na Luční ulici se nová okna vsazovala už v minulých letech, nyní se budou měnit pouze ve sklepních prostorách ve strojovnách výtahů. Obvodové zdivo a střecha se zateplí. „Revitalizace družiny a azylového domu skončí v září, panelové domy se budou opravovat do prosince,“ doplnila místostarostka Blanka Faluši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

22:09 Frýdek-Místek hledá zubaře na vlastní pěst, za pohotovost nabízí dva miliony

Frýdek-Místek zaplatí zubařům, kteří budou sloužit pohotovostní služby. Po měsících jednání se zřizo…