Nový Jičín: Z bývalého letního kina je relaxační areál

13.08.2019 10:04

Už na podzim se veřejnosti zpřístupní původně uzavřený areál letního kina ve Smetanových sadech v Novém Jičíně. Zchátralý biograf pod širým nebem nahradí relaxačně oddechová zóna, jejíž dominantou je vodní prvek. Je tam i malé podium s hledištěm, brodítko a promenáda. Částka na přestavbu letního kina přesáhla 16 milionů korun a byla v plné výši financována z vlastních zdrojů města.

Nový Jičín: Z bývalého letního kina je relaxační areál
Foto: Nový Jičín
Popisek: Nový Jičín

„Na ploše o velikosti šesti tisíc metrů čtverečních se střídají materiály jako kámen, dřevo a kov. Prostor hlediště kina se proměnil ve vodní plochu, která bude doplněna rostlinami. Chodníky lemují lavičky, tráva, bylinkové a květinové záhony. Nechybí odpadkové koše a stojany na kola. Dělalo se také nové osvětlení a vysadily se nové stromy,“ řekl Michal Hub z odboru rozvoje a investic Městského úřadu v Novém Jičíně.

Letní kino ve Smetanových sadech bylo kvůli špatnému technickému stavu a zastaralé promítací technice v červnu 2013 uzavřeno. Vloni na podzim se zchátralý a veřejnosti nepřístupný areál začal přestavovat. „Původně se počítalo se dvěma etapami prací. V té druhé se měla vybudovat kavárna s terasou s předpokládanými náklady přesahujícími částku 10 milionů korun. Hlavní důvody, proč v minulosti došlo k rozdělení této investiční akce na dvě etapy, byly dva. Zaprvé šlo o nedostatečnou alokaci finančních prostředků v rozpočtu města a zadruhé platný územní plán zde nepřipouštěl umístění objektů občanského vybavení – komerčních zařízení. Zastupitelstvo města by mělo v září rozhodnout o změně územního plánu, která to umožní,“ řekl místostarosta Nového Jičína Václav Dobrozemský.

Dáváme přednost potřebnějším investicím

V této chvíli však město výstavbu kavárny neplánuje. „Dali jsme přednost jiným investicím, které vnímáme jako potřebnější pro město. Týkají se zejména zlepšování stavu stávajícího majetku, které se v minulosti zanedbalo. Připravujme přestavbu takzvaného Domu sester na byty, potřebujeme dostavět kulturní dům, ve velkém rozsahu investujeme do oprav a modernizace bytového fondu a tepelného hospodářství, za více než 40 milionů korun se bude rekonstruovat střecha zimního stadionu a plánujeme vložení dalších prostředků do revitalizace sportovišť. V tuto chvíli ani nevíme, jak bude areál bývalého letního kina navštěvován a využíván, a jestli by takováto provozovna měla vůbec opodstatnění. Ze zkušeností víme, jak obtížně se hledají nájemci do nebytových prostor města, a je tedy otázkou, jakou formou by v budoucnu byla tato kavárna provozována,“ doplnil Dobrozemský.

Letní promítání v Novém Jičíně probíhá už několik let v zahradě Nového Slunce. Do původních prostor ve Smetanových sadech se už nevrátí, protože zde ani po přestavbě nejsou pro kino podmínky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…