Nový Jičín umožňuje prohlídky památek přes QR kódy

02.01.2015 13:33 | Zprávy

Město Nový Jičín chce usnadnit prohlídky kulturních památek na svém území, a proto historické budovy, pomníky, sochy a chrámy zpřístupňuje přes takzvané QR kódy.

Nový Jičín umožňuje prohlídky památek přes QR kódy
Foto: novy-jicin.cz
Popisek: Náměstí v Novém Jičíně

QR čtečka v mobilním telefonu kód oskenuje a načte webovou stránku www.okolonas.eu. Na ní jsou k dispozici informace o architektuře, historii a zajímavostech objektu a také fotogalerie. Každý si může zvolit, zda upřednostní textového nebo audio průvodce. Mnohde je umožněna i virtuální prohlídka. Zatím je v Novém Jičíně na památkách instalováno 13 tabulek s QR kódy.

„Cílem tohoto projektu je umožnit prohlídku památky v kterýkoli den i čas, bez ohledu na otevírací dobu a přístupnost místa. Projekt je plně responzivní. To znamená, že webová stránka se přizpůsobí každému zařízení s podporou internetu. Chytrému mobilnímu telefonu, tabletu, notebooku,“ vysvětlila Oldřiška Navrátilová, vedoucí odboru školství, kultury a sportu. QR čtečku si lze bezplatně stáhnout z příslušného on-line obchodu (Googole play, App Store, Windows market, aj.) v daném zařízení.

Zatím byly QR kódy umístěny na 13 objektů, například na Hotel Praha, památník J.G. Mendela, kostel Nanebevzetí Panny Marie, Starou poštu, Laudonův dům, radnici či Žerotínský zámek. „Náš informační systém bude postupně dále rozšiřován a doplňován,“ dodala Navrátilová.

Na území Nového  Jičína je k 1.1.2013 zapsáno v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek k celkem 89 objektů, z toho ve vlastnictví města jich je 37. Zbývající jsou ve vlastnictví fyzických a právnických osob, Moravskoslezského kraje a Římskokatolické církve.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: novy-jicin.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

mzdy

V čem vám dám za pravdu je, že jsou u nás nízké mzdy, ale není to i chybou vás, protože i vy jste dlouho byli u vlády a mohli jste s tím něco udělat? Moc nechápu, co nyní změníte, když budete sedět v Bruselu, tedy krom toho, že vy si finančně určitě polepšíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: S náborem nových kolegů pomohou samotní strážníci

13:37 Znojmo: S náborem nových kolegů pomohou samotní strážníci

Město Znojmo chce rozšířit řady strážníků městské policie. Pomoci má náborová kampaň „Staň se strážn…