Nový sportovní areál v Pištíně prověřily olympijské sporty

12.09.2016 11:38

Vrcholem letošního léta v nově dokončeném sportovním areálu v Pištíně na Českobudějovicku se stala velká sport road show, kterou obec s více než šesti stovkami obyvatel uspořádala v rámci projektu Jižní Čechy olympijské. Možnosti vyzkoušet si „na vlastní kůži“ různé olympijské disciplíny využili Pištínští bez ohledu na věk.

Nový sportovní areál v Pištíně prověřily olympijské sporty
Foto: pistin.cz
Popisek: Pištín

„V našem novém sportovně rekreačním areálu, který jsme budovali právě pro podobné účely, se díky této akci sešly celé rodiny. Velkou událostí byla možnost sáhnout si na pravou stříbrnou olympijskou medaili. Tu získala Marie Sýkorová, místní rodačka a čestná občanka, jako členka výpravy českých pozemních hokejistek na moskevských olympijských hrách v roce 1980,“ uvedl starosta Pištína Jaroslav Havel.

Vedle účasti v soutěžních olympijských disciplínách si mohli návštěvníci vyzkoušet všechna okolní sportoviště či zhlédnout útok družstva malých hasičů. „Protože jsme se při olympiádě vlastně také vraceli časem, tak jako první na plac vyběhly Pištínské baletky oblečené pro spartakiádní skladbu Poupata a v těchto úborech absolvovaly také všechny soutěže,“ doplnil starosta.

Hlavním přínosem projektu Jižní Čechy olympijské, podporujícího sport a aktivní životní styl v regionu, bylo pro Pištín zviditelnění areálu a dalších možností sportování v obci, která se stále rozrůstá. Zdejší moderní sportoviště už využívají k pravidelným tréninkům například mládežnické týmy pozemního hokeje českobudějovického Meteoru.

Před dokončením je mateřská škola

Díky svým aktivitám i poloze „na dosah“ od krajského města Pištín nestárne. Za posledních deset let se počet jeho stálých obyvatel zvýšil o stovku a hlavním cílem obce zůstává další rozvoj. Investice do budování a modernizace obecní infrastruktury dosáhly v posledních letech několika desítek miliónů korun.

„Letos jsme dokončili kanalizaci za přibližně 30 miliónů korun a před dokončením je i zbrusu nová mateřská škola, jejíž provoz zahájíme 31. října,“ zdůraznil Havel. Do výstavby školky s kapacitou 24 dětí a možností rozšíření o další čtyři místa obec investovala zhruba osm miliónů korun, na dalších deset miliónů korun vyšla výstavba loni vybudovaného multifunkčního sportovně rekreačního areálu, nyní doplněného také o kompletní kulturní zázemí, moderní jeviště vybavené veškerou technikou a podobně.

„Velmi aktivní jsou místní spolky, díky nimž se ročně v obci uskuteční okolo třiceti sportovních, kulturních a společenských akcí. Na jejich financování samozřejmě hledáme různé dostupné zdroje, proto jsme také využili možnosti získání prostředků z krajského olympijského projektu,“ dodal Havel.

Pištín leží v polovině cesty při silnici z Českých Budějovic do Vodňan, Protivína a Písku a patří mezi devět historických vesnic oblasti takzvaných Zbudovských Blat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…