Občané se zapojili do diskuse o nové podobě Vítězného náměstí v Praze

06.03.2017 8:35

Ve čtvrtek 2. března 2017 se v rámci přípravy urbanistické soutěže na novou podobu Vítězného náměstí uskutečnilo veřejné setkání v hotelu DAP v Praze 6. Sešlo se na něm kolem osmdesáti občanů.

Občané se zapojili do diskuse o nové podobě Vítězného náměstí v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Prezentace minulého i aktuálního stavu je východiskem pro návrhy řešení celkové revitalizace. Představeny byly hlavní limity území, které definují i jeho možnou budoucí podobu a funkci. Moderovaná diskuse v pracovních skupinách se tematicky zaměřila na oblasti doprava, zeleň, zástavba a kultura. Největší podporu získaly vodní prvky, multikino a možnost úrovňového přecházení komunikace Evropská.

Petra Kolínská, náměstkyně primátorky pro územní rozvoj a územní plán, prosazuje tuto myšlenku dlouhodobě. Jejím cílem je vytvořit ze současné křižovatky podobu náměstí, které bude sloužit občanům jako přirozené centrum dění. 

„Samozřejmě, že se dopravnímu uzlu nevyhneme, ale plocha má sloužit také pro potřeby Prahy 6 a jejích obyvatel. Náměstí má obrovskou nevyužitou plochu, jak po obvodu, tak v centru, a je tu velký potenciál ji využít jako lokální centrum. Velká křižovatka se záhony tuto funkci neplní. Pro lokální potřeby funguje jen zhruba čtvrtina náměstí,“ uvedla Petra Kolínská.

Hlavní město a Praha 6 připravuje urbanistickou soutěž na celkové řešení rekonstrukce Vítězného náměstí. Cílem včerejšího setkání i dalších aktivit je zapojit občany do diskuse nad funkcí a ideální podobou plánovaných změn. Smyslem kompletní přeměny jednoho z největších pražských náměstí je, aby posléze fungovalo nejen jako dopravní křižovatka, ale také místo pro život. Největším problémem současné podoby je organizace dopravy a velké množství nevyužitých ploch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

16:29 Karlovy Vary: Do Dvořákových sadů se vrátila Dívka se džbánem

Do Dvořákových sadů se na své místo nedaleko Hadího pramene po necelých pěti měsících restaurování v…