Obchod, turistika, ale i pohádka. Zlín přivítal hosty z čínského města Cangzhou

11.04.2016 15:01

Obchod, turismus, školství a také jedna pohádka. To byla hlavní témata, o který dnes hovořily delegace z čínského města Cangzhou a představitelé města a Univerzity Tomáše Bati během setkání na radnici ve Zlíně.

Obchod, turistika, ale i pohádka. Zlín přivítal hosty z čínského města Cangzhou
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Jak Cangzhou, tak Zlín jsou do značné míry města průmyslová, debata se tak vedla o možné spolupráci v této oblasti. „Máme si co vzájemně nabídnout,“ nepochybuje primátor čínského města Wang Dahu. „Hosty zaujala dlouhá tradice, kterou má Zlín v polymerech. Prohlédli si proto i Centrum polymerních systémů, které před krátkou dobou otevřela univerzita,“ sdělil primátor Zlína Miroslav Adámek.

Velkým tématem byl také čínský státní podnik, zde známý pod názvem Farma čínsko – československého přátelství, který leží v okrese Cangzhou. Založen byl v roce 1956 za zásadního přispění tehdejšího Československa, které darovalo Číně 600 zemědělských strojů a poslalo na místo i sedm odborníků. Jeden z nich údajně pocházel i ze Slušovic. „Hosté nám sdělili, že dodnes jsou naší zemi za toto gesto nesmírně vděční. Je to pro ně pohádka o přátelství, která neztrácí na významu ani po desetiletích,“ prozradil náměstek zlínského primátora Bedřich Landsfeld.

Dnes je farma prosperujícím konglomerátem, který se zemědělstvím zabývá jen okrajově. Nejdůležitější činností je zpracování ropy a průmysl. Zaměstnává kolem 180 tisíc lidí.

Představitelé obou měst se dohodli na dlouhodobé spolupráci, v této věci také podepsali memorandum. „Chystají se také další kroky, například vznik Komory vzájemné spolupráce Zlín – Cangzhou,“ doplnil zlínský zastupitel Roman Vaigel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…