Obnově hradeckých památek by měla pomoci dotace

26.03.2021 20:10

Dvě výrazné městské památky v Hradci Králové by se v letošním roce mohly dočkat obnovy. Renovována by měla být okna budovy staré radnice na Velkém náměstí, kostel sv. Mikuláše v Jiráskových sadech zase čeká nový ochranný nátěr. Část financí na tyto akce by město mohlo získat z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón od ministerstva kultury.

Obnově hradeckých památek by měla pomoci dotace
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„V rámci dotačního programu z ministerstva kultury se zatím chystáme využít půl milionu korun na opravu a nátěr oken budovy staré radnice na Velkém náměstí a kostela svatého Mikuláše v Jiráskových sadech. Polovinu těchto akcí musí město uhradit ze svého rozpočtu a zbytek bude možné hradit z dotace. Počítáme s tím, že obě akce bychom mohli provést během letošního roku,“ říká náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová. Přislíbené finance může město využít pouze na renovaci památek ve vlastnictví města, které se nacházejí v městské památkové rezervaci nebo v městské památkové zóně. „V dotačním programu bychom mohli čerpat příspěvek až do výše tří milionů korun, do budoucna pak budeme hledat další možnosti uplatnění dotačních prostředků,“ doplňuje náměstkyně Štayrová.

Ochranný nátěr kostela sv. Mikuláše bude prováděn vůbec poprvé. „Podle nejnovějších poznatků péče o dřevěnou architekturu by tento nátěr měl přispět k prodloužení životnosti šindele. Proveden nemohl být ihned, ale až několik let po položení nových šindelů,“ doplňuje vedoucí odboru památkové péče Jan Falta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…