Olomouc: Centrum už se chystá na Vánoční trhy

05.11.2021 7:35 | Tisková zpráva

Je to tak. Na Horním náměstí už se začínají stavět stánky na Vánoční trhy. Ačkoli slavnostní zahájení trhů je plánované až na 21. listopadu, postavit přes 130 stánků není jen tak, proto jejich montáž začala v centru města už nyní, začátkem listopadu.

Olomouc: Centrum už se chystá na Vánoční trhy
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Vánoční trhy každoročně bývaly akcí, na kterou se sjížděli návštěvníci nejen z různých koutů republiky, ale i ze zahraničí. „Loňský rok však spoustu věcí změnil a to nejhlavnější, v co všichni doufáme, teď je, aby mohly oblíbené trhy v předvánočním čase proběhnout s co nejmenším omezením. Přípravy jsou v plném proudu, začíná se 21. listopadu,“ těší se na olomoucký advent náměstkyně primátora Markéta Záleská.

První sortiment a punče si budete moci ve stáncích zakoupit už v pátek a v sobotu 19. a 20. listopadu, slavnostní zahájení Vánočních trhů je pak naplánováno na neděli 21. listopadu, kdy se v 18 hodin rozzáří i vánoční strom.

„Vánoční strom přivezeme na Horní náměstí už 7. listopadu. Téměř 30 metrů vysokou jedli nám věnovala rodina z Hluboček. Už je moc vysoká a z bezpečnostních důvodů je potřeba ji pokácet,“ říká vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert s tím, že před instalací na tradiční místo na Horním náměstí se strom o několik metrů zkrátí, aby ve výsledku měřil zhruba kolem dvaceti metrů. „Kvůli bezpečnosti si netroufneme na náměstí stavět vyšší strom,“ vysvětluje.

Anketa

Věříte, že Fialova vláda bude dobře hájit naše národní zájmy?

2%
96%
hlasovalo: 47383 lidí

Do samotného rozsvícení je třeba vánočnímu stromu ještě vybrat jméno. Soutěžní návrhy přijímá oddělení kultury do 12. listopadu.

Vánoční trhy budou opět ctít tradice adventu a českých Vánoc a tomu bude samozřejmě odpovídat také sortiment nabízený v dřevěných stáncích. „Vybrali jsme takové prodejce, jejichž zboží se hodí k předvánočnímu období, a stejný přístup máme i k produkci na pódiu, která bude také převážně vánoční. Chystáme opravdu bohatý kulturní program – hudební vystoupení, kino s pohádkami pro děti, kulinářské show i oblíbenou mikulášskou nadílku, bez které už si Vánoční trhy umí málokdo představit,“ nastiňuje adventní program na náměstí Petr Ilgner ze společnosti Kulturní Olomouc, která Vánoční trhy v Olomouci pořádá.

Kromě tradičních věcí, jako je například historický kolotoč nebo Ježíškova dílna, chystají pořadatelé i novinku, jeden speciální stánek, na jehož střechu se bude dát vystoupat a bude tak sloužit jako malá rozhledna s výhledem na vánočně vyzdobené náměstí. „Další pohled z výšky si samozřejmě mohou lidé užít z vyhlídkového kola u tržnice,“ dodává Petr Ilgner také s tím, že i mobilní toalety budou mít letos nový vzhled, budou dřevěné, tak aby lépe zapadaly do rázu vánočního náměstí.

K olomouckým Vánočním trhům také v posledních letech patřilo oblíbené kluziště. Kvůli četným stížnostem na jeho umístění na Dolním náměstí ho tam však tentokrát nenajdeme. Možnost postavit kluziště někde jinde je nyní v řešení.

Podrobný program Vánočních trhů najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

22:05 Šumný Šumperk – Slavnosti města Šumperka 2024 aneb Společně do Malé Vídně

Tradiční Slavnosti města Šumperka budou mít v letošním roce nové pojetí! Během čtyř dnů ožije slavno…