Olomouc: Crosspoint a město pomáhají, Fakultní nemocnice má další přístroje

04.06.2019 13:13

Více než jeden milion korun se podařilo vybrat v rámci charitativní sbírky Crosspoint na pomoc dětským pacientům Fakultní nemocnice Olomouc. Z výtěžku byly zakoupeny dva speciální přístroje. Jelikož finální částka předčila očekávání, bude z poslední části finančních prostředků zakoupen jeden další.

Olomouc: Crosspoint a město pomáhají, Fakultní nemocnice má další přístroje
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Aktivity organizace Crosspoint dlouhodobě podporuje i město Olomouc. „Výtěžek a štědrost dárců jednoznačně dokazují, že i v dnešní uspěchané době dokážeme myslet na druhé. Je přirozené, že město chce v oblasti pomoci neziskovému sektoru hrát stále významnější roli. Na podporu podobných aktivit proto aktuálně vyhlašujeme i nový dotační titul, který má pomoci zlepšovat zdravotní péči a kvalitu života potřebným,“ zdůrazňuje primátor Olomouce Mirek Žbánek.

Výtěžek charitativní sbírky, která byla ukončena v březnu tohoto roku, míří opět na pomoc její dětské klinice a malým pacientům s cystickou fibrózou. „Velmi mě těší, že se nám podařilo vybrat krásných 1 200 000 korun. Z výtěžku jsme zakoupili například doplňující modul na přístroj Exhalyzer D, který jsme pořídili z předešlé sbírky. Díky tomuto modulu budou lékaři schopni vyšetřit i nemluvňata či děti, které z různých důvodů nejsou schopné spolupracovat,“ říká ředitelka organizace Crosspoint Ester Rážová.

Jak vysvětluje lékař Dětské kliniky FN Olomouc prof. MUDr. František Kopřiva, Exhalyzer D je přístroj, který umožňuje vyšetřit homogenitu dýchání u pacientů s cystickou fibrózou a chronickými plicními onemocněními již od narození. Rozšiřuje tak škálu vyšetření plicních funkcí a umožňuje detekci časných změn, které se neprojeví při vyšetření klasickou spirometrií. Z podařené sbírky mohl být pořízen i dětský videobronchoskop. „S jeho pomocí můžeme vyšetřit již děti od hmotnosti 2,5 kilogramu a odhalit vrozené poruchy vývoje dýchacích cest nebo uvolnit dýchací cesty a zabránit rozvoji komplikací u onemocnění plic,“ doplňuje profesor Kopřiva.

Organizace Crosspoint navíc nyní rozšiřuje oblast svých aktivit a nově zakládá charitativní konto Crosspoint TOBĚ. I tady hledá platformu pro spolupráci s městem a základními školami, které město zřizuje. „Rozhodli vytvořit speciální konto, které by pomáhalo rodinám nemocných dětí. Ve chvíli, kdy je dítěti diagnostikována nemoc, je v první vlně silně zasažena i jeho rodina – a právě jí bychom chtěli být v takových případech podat pomocnou rukou,“ říká k připravovanému projektu Ester Rážová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

10:29 Hradec Králové: Souhrnnou rozpočtovou rezervu města posílí 231 milionů korun

Z loňského finančního vypořádání rozpočtu města má Hradec Králové přebytek volných zdrojů více než 2…