Olomouc: Do debaty o urbanismu se zapojí studenti architektury

13.02.2019 7:34

Rozšíření diskuse o urbanistické a architektonické podobě rozvoje konkrétních lokalit města je cílem spolupráce Olomouce s Fakultou architektury ČVUT v Praze. Město s fakultou uzavřelo smlouvu o spolupráci, slibuje si od ní inspiraci při řešení veřejného prostoru.

Olomouc: Do debaty o urbanismu se zapojí studenti architektury
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Chceme, aby se Olomouc zařadila mezi města, která usilují o co nejširší diskusi nad urbanistickými a architektonickými problémy s nejmladší generací architektů. Díky spolupráci získáme řadu projektů, které představí možná řešení rozvoje města i jeho veřejných prostranství,“ přibližuje podobu nové spolupráce primátor Mirek Žbánek.

Projekty na vybraná území a veřejná prostranství budou studenti architektury řešit v rámci svých semestrálních prací. Pracovat budou pod patronací atelieru vedeného architekty prof. Ing. arch. Michalem Kohoutem a doc. Ing. arch. Davidem Tichým. Součástí bude i spolupráce s atelierem krajinářské tvorby vedeným arch. Radmilou Fingerovou. „O spolupráci s ateliérem Kohout - Tichý projevila v minulosti zájem řada měst a spolupráce se tam následně úspěšně rozběhla,“ podotýká primátor.

Finální projekty budou představeny veřejnosti prostřednictvím výstavy

Studenty Fakulty architektury ČVUT čeká v Olomouci třídenní workshop, který se uskuteční od 8. do 10. března. Ve svých projektech se zaměří na předběžně vytipované lokality. „V historickém jádru města se jedná například o budoucí využití území lokality Tržnice a bývalého autobusového nádraží, Staroměstských kasáren, stávajícího depa Dopravního podniku v souvislosti s jeho plánovaným přemístěním či využití proluk v centru města. Mezi vytipovaná místa patří i nevyužívané lokality v prostoru ulice Velkomoravské nebo nezastavěné území mezi ulicemi Brněnská a Schweitzerova. V případě veřejných prostranství se práce mohou zaměřit na budoucí podobu třídy Svobody, parku v ulici Dlouhá nebo území v okolí Klášterního Hradiska,“ vyjmenovala Jana Křenková z Útvaru hlavního architekta.

Finální projekty budou studenti a zástupci fakulty následně prezentovat vedení města a prostřednictvím výstavy i veřejnosti. Výstava bude spojena s diskusí nad jejich návrhy a modely. Projekty budoucích architektů město zároveň obdrží i v digitální podobě. Atelier Kohout - Tichý již obdobným způsobem spolupracovali s městy Pardubice, Havlíčkův Brod, Říčany, Benešov, Praha a Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…