Olomouc: Dobrovolníci chtějí spojit 'letňák' s městem Cikánskou brankou

21.06.2019 7:35

Zapomenutá branka s názvem Cikánská by se mohla stát novou atrakcí města. Je součástí pozůstatků opevnění a ústí do současného letního kina. Propojuje tak park Pod Dómem s centrem Olomouce. Dobrovolníci se ji nyní snaží zprůchodnit.

Olomouc: Dobrovolníci chtějí spojit 'letňák' s městem Cikánskou brankou
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jsme vlastně jen parta nadšenců. Získali jsme sto tisíc korun z nadace Proměny, která se zabývá oživováním měst. Je nám jasné, že nám to nebude stačit, ale zatím organizujeme jen dobrovolné brigády,“ uvedla vedoucí areálu Letního kina Kateřina Kohoutová. Počítá i s tím, že později budou nutné stavební úpravy a součinnost památkářů. „Předpokládám, že po odkrytí zeminy se ukáže nutnost opravit schody nebo instalovat madla,“ vyjmenovala Kohoutová. Zatím by se dobrovolníci uvítali jakoukoliv pomoc, třeba i jen přistavení kontejneru na odpad.

Trasa z parku přes Cikánskou branku by vedla za hledištěm letního kina do Pekární ulice. „Otevřít bychom chtěli už na podzim, ale počítáme s tím, že průchozí bude branka vždy jen za denního světla,“ dodala Kohoutová.

Zprovoznění branky uvítal i náměstek primátora Matouš Pelikán. „Jedná se o bohulibý záměr, který si zaslouží podporu samosprávy. V minulosti se zde o něčem podobném uvažovalo v rámci projektu Olomoucký hrad, který ale nakonec nedošel svého naplnění. Jsem rád, že nyní s iniciativou přichází nájemce kina a je do něj zapojena veřejnost,“ řekl náměstek Pelikán.

Branka byla předchozími nájemci kina několik let využívána jako kompost a odkladiště všeho nepotřebného. Cílem současného projektu je, aby branka opět sloužila všem. Zatím se k čištění branky schází zhruba šest brigádníků. Ti na zprovoznění branky pracují ve svém volném čase.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

19:27 Hradec Králové: Blíží se rekonstrukce severních teras a Žižkových sadů

Severní terasy a Žižkovy sady v centru Hradce Králové jsou opět blíže celkové rekonstrukci. Radní na…