Olomouc: Dobrovolným hasičům město pomáhá rádo. Dostává za to pocit bezpečí

26.12.2019 14:30

Nová auta, nová technika, nebo rovnou zbrusu nové zázemí. Po celý rok spolupracovalo město Olomouc se sbory dobrovolných hasičů.

Olomouc: Dobrovolným hasičům město pomáhá rádo. Dostává za to pocit bezpečí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Když chceme od dobrovolných hasičů, aby se podíleli na zajištění našeho bezpečí, musíme jim k tomu poskytovat adekvátní podporu,“ vysvětluje princip tohoto vztahu Martin Major, náměstek primátora, který má v gesci ochranu obyvatel.

Město dobrovolným hasičům poskytuje pravidelně podporu na nové vybavení, techniku a zázemí pro dobrovolné hasiče z Olomouce na nové vybavení a techniku. V Olomouci je tato podpora v celorepublikovém měřítku nadstandardní. „Úzce a systematicky spolupracujeme s profesionálními hasiči a také díky této dobré spolupráci se nám daří získávat dotace od Generálního ředitelství HZS na vybavení pro dobrovolné hasiče. Snažíme se využívat také dotací z Olomouckého kraje,“ říká Martin Major. Také díky úspěšnému získávání dotací si tedy může město dovolit velkorysou podporu hasičů.

Během roku 2019 dostali dobrovolní hasiči čtyři nová speciálně vybavená auta. Letos v lednu dostali dobrovolní hasiči z Černovíra a Radíkova dva automobily v celkové hodnotě 2,7 milionů korun. V prosinci pak byla předána další dvě auta hasičům z Droždína a z Holice, jejich pořízení vyšlo na 2,3 milionu korun.

Město Olomouc postupně buduje nové nebo modernizuje staré hasičské zbrojnice. V poslední době to byly dvě nové zbrojnice v Topolanech a v Chválkovicích, k tomu byly ještě výrazně modernizovány zbrojnice v Lošově a Droždíně.

Měsíc před Vánocemi rozdělovalo město dobrovolným hasičům také potřebné vybavení. Jedná se například o dvaadvacet nových radiostanic Motorola včetně příslušenství, které byly rozděleny mezi jednotky Droždín, Olomouc, Lošov a Topolany. Jednotka Olomouc navíc obdržela pět výjezdových tabletů do požárních vozidel, které pomocí navigace pomáhají lokalizovat událost. Hasiči z Holice a Chomoutova si převzali také čtyři nové komplety dýchacích přístrojů Dräger včetně náhradních lahví a brašen na masku. Radíkovští hasiči převzali novou motorovou řetězovou pilu včetně příslušenství a dvě ochranné přilby společně s protipořezovými obleky. Celkové náklady na toto vybavení bylo téměř 585 tisíc korun, z toho více než 280 tisíc korun uhradilo město ze svého rozpočtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…