Olomouc: Inspirující Tampere, město hledá nápady a příklady dobré praxe

20.02.2020 16:03

Nápady, zkušenosti i příklady toho, co jinde dobře funguje. Olomouc se díky partnerství s finským městem Tampere inspiruje na severu Evropy.

Olomouc: Inspirující Tampere, město hledá nápady a příklady dobré praxe
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Aktuální platformou pro sdílení informací se stala oblast chytrých řešení. Na konferenci Mindtrek s programem Smart Tampere měla zcela poprvé v historii své zastoupení i Olomouc. Lídrem delegace ve Finsku byl náměstek primátora Matouš Pelikán.

„Město je inspirující zejména kvůli jejich programu Smart Tampere, což je projekt strategického rozvoje města, který buduje udržitelný a inteligentní region, v němž je bytová výstavba a mobilita nastavena jako uhlíkově neutrální, a velký podíl služeb má digitalizovanou podobu,“ objasňuje náměstek primátora Matouš Pelikán. Tampere staví svůj smart program na třech pilířích; digitalizaci, udržitelném rozvoji a programech zaměřených na městský ekosystém.

„Zaměřují se na obnovu a růst podnikatelského prostředí, prostřednictvím start-upů lákají talentované lidi do města a vytvářejí k tomu atraktivní prostředí. To jim přináší kapitál, příliv pracovních sil a růst obyvatel. Pro nás je tu možná obdoba úzké spolupráce s Czechinvestem a jejich programy na posilování podnikatelského prostředí ve městě i širším regionu,“ uvažuje náměstek primátora Matouš Pelikán. Digitalizaci městského úřadu plánují v Tampere stihnout do roku 2025. „V tomhle ohledu Olomouc nemůže mít podobně smělé plány, nicméně elektronizace veřejné správy bude součástí chystaného Plánu pro chytrou Olomouc,“ doplnil náměstek.

Naopak jako jeden z konkrétních praktických podnětů pro město může sloužit tamperský koncept mobility. „Jde o projekt Mobility as a Service, což si v podmínkách našeho města můžeme přestavit jako sloučení různých forem dopravních služeb, např. sdílených kol, koloběžek a cestování autobusem či tramvaji do jediné služby. Ta vytvoří integrovaný dopravní systém, kde bude uživateli stačit jedna jízdenka,“ objasňuje Jan Langr z oddělení Smart City magistrátu, který se konference účastnil. „I když nastavení tohoto systému není jednoduché, můžeme se inspirovat fungující praxí ostatních měst,“ je přesvědčen Jan Langr. V Olomouci má oblast dopravy a chytrých řešení velký potenciál rozvoje. V dubnu loňského roku spustilo město do provozu dopravní řídící ústřednu, sofistikované centrum s inteligentním řízením dopravy. „Dopravní ústředna umožňuje otevřenou platformou pro integraci dalších technologií a posílá data do aplikace Chytrá Olomouc. Aplikaci plánujeme rozšířit o další moduly, třeba s informacemi o parkování na ulici nebo dojezdových časech, městské hromadné dopravě apod.,“ připomněl náměstek pro oblast Smart City.

V programu mezinárodní konference Mindtrek zaujaly přední místa kromě mobility zejména zkušenosti samospráv z oblasti zabezpečení dat, sdílely se informace o systémech a službách pro města, diskutovala se digitalizace samospráv, umělá inteligence v budoucích technologiích i vzdělávací technologie v kontextu globálního trhu. Nechyběl blok přednášek na téma průmyslové spolupráce a chytrých řešení i uhlíkově neutrálního stavebnictví. „Jde o mnoho oblastí, nad kterými se musíme zamýšlet při dalším směřování města,“ je si jistý náměstek Pelikán, který v současné době se svým týmem pracuje na Strategii Smart City Olomouc. Mnoho chytrých řešení už ale nyní lidem každodenní život ve městě zjednodušuje. Funguje aplikace Moje Olomouc (AndroidiOS), ve které mohou uživatelé najít informace o akcích, aktuality z města, koupit si jízdenku na MHD, zaplatit parkovné nebo si vyhledat polední menu. Aplikace umožňuje i hlášení závad technickým službám.

Ozvěny Mindtreku bude navíc možné brzy zažít i v Olomouci. „Naši kolegové z Tampere se podělí o své zkušenosti přímo tady. Přijali naše pozvání a budou hlavními účastníky konference zemí V4, kterou bude město hostit 14. května. Na setkání zveme dvě až tři desítky měst a obcí ze států V4, které již mají v rámci Visegrádu vytvořené partnerské vazby, a vytvoříme tím prostor k prezentaci úspěšných a inspirativních projektů,“ uvádí vedoucí oddělení vnějších vztahů magistrátu Zdeňka Podlipská, která setkání v Olomouci organizuje. 

Finské Tampere je hlavním partnerem mezinárodní konference od roku 2016. Každoročně na ní své zkušenosti sdílí zástupci samospráv, univerzit, firem i dalších institucí nejen z Finska, Norska a Švédska, ale i zemí západní Evropy a Pyrenejského poloostrova. Mindtrek letos zapsal už třiadvacátý ročník své historie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…