Olomouc: Jak to bude se IV. etapou protipovodňových opatření a se zahrádkáři?

20.06.2018 16:01

Součástí plánovaných staveb, chránících Olomouc před povodněmi, je i IV. etapa na jihu města. Ta se dotkne i zdejší zahrádkářské kolonie Morava, jejíž část bude zrušena. Pro zahrádkáře má město náhradní řešení.

Olomouc: Jak to bude se IV. etapou protipovodňových opatření a se zahrádkáři?
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Zahrádkářská kolonie leží na pravobřežní bermě řeky Moravy, což je cca 50 m široká terasa. Jedná se o nedílnou součást vodního toku, jehož koryto je na levé straně ohraničeno přirozenou břehovou hranou a na pravé straně svahem protipovodňové hráze u ČOV na Nových Sadech. Již při pětileté povodni je osada zaplavena vodou o hloubce jednoho metru, za stoleté vody pak hloubka dosahuje jednoho a půl metru, navíc jde o vodu tekoucí v aktivní záplavové zóně. Rychlost proudu přesahuje jeden a půl metru za sekundu, při dané hloubce zde tedy nelze brodit.

„Město podporuje realizaci protipovodňových opatření, jejichž vybudování je ve veřejném zájmu a ve prospěch Olomoučanů. Zároveň si uvědomujeme význam zahrádkářské činnosti. Proto aktivně připravujeme novou zahrádkářskou kolonii v lokalitě Andělská vedle Kaprodromu,“ uvedl náměstek primátora Aleš Jakubec. „Nahradíme tak zahrady z rušené části zahrádkářské osady Morava, což zahrádkářům umožní pokračovat v jejich zájmech.“

Co chce vedení města?

Pro realizaci protipovodňových opatření (PPO) bude dle Povodí Moravy, s. p., nutně rušeno 81 zahrad, které leží mezi Moravou a protipovodňovou hrází u ČOV. Zbývajících 25 zahrad, jež leží za hrází, může zůstat i nadále zachováno. Záměrem města je zajistit součinnost v přípravě PPO (tj. vůči Povodí Moravy jako investorovi), ale i umožnit další činnost zahrádkářů v nové lokalitě.

Z těchto důvodů chce město postupovat tak, aby využití stávající zahrádkářské kolonie Morava bylo umožněno v maximální možné míře, tedy až do doby předcházející zahájení vlastních stavebních prací na IV. etapě PPO. Chce také zajistit novou zahrádkářskou kolonii v lokalitě Andělská, na níž se bude možné přestěhovat s dostatečnou časovou rezervou před zahájením stavebních prací na IV. etapě PPO (tj. s předpokládanou realizací přesunu v rozmezí podzim 2019 – jaro 2020). Nyní je nová kolonie připravena po majetkoprávní stránce, změna v územním plánu je ve fázi přípravy. Město chce vlastníkům přiměřeně kompenzovat i likvidaci staveb ve stávající kolonii, a to převzetím nákladů na jejich odstranění, výkupy pozemků a investičními náklady na vybudování nové kolonie.

„Z hlediska tvorby a ochrany životního prostředí ve městě nelze území, kde má být čtvrtá etapa realizována, řešit jako poldr. Stejně tak prohloubení koryta Moravy v jižní části města by nezajistilo ochranu na 380letou vodu reprezentující převedení průtoku 650 metrů krychlových,“ objasnil vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Zahrádkáři se mohou už dnes hlásit o nové zahrady

Rozvržení nové zahrádkářské lokality Andělská počítá se zřízením 85 zahrad, rozdělených do šesti dílčích sektorů. Jednotlivé sektory budou ze strany města oploceny a přístup na každou zahradu zajištěn samostatnou bránou. K dopravní obsluze zahrad je navržena cestní síť (štěrkové cesty o šířce 6 m a 8 m). Velikost jednotlivých zahrad činí cca 250 m2 a je zde možné postavit vlastní zahradní chatku o půdorysu 5 x 5 m.

Město se nyní obrací přímo na jednotlivé stávající uživatele (fyzické osoby) – tj. zahrádkáře kolonie Morava – s nabídkou na budoucí využití nové zahrádkářské osady Andělská. Svůj zájem o novou zahrádku mohou sdělit písemně do 20. srpna 2018 na níže uvedenou adresu či na e-mail. Včas budou kontaktováni a informováni o dalším vývoji.

Kontakt: Mgr. Michal Krejčí, koordinátor přírodě blízkých protipovodňových opatření
Magistrát města Olomouce, Horní náměstí 583/779 11 Olomouc
731 058 206; e-mail: michal.krejci@olomouc.eu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

16:14 Jihlava: Den Země - v hlavní roli žabák i aprílové počasí

Jihlava oslavila Den Země. I přes nepříliš hezké počasí přišly na Masarykovo náměstí stovky návštěvn…