Olomouc: Jihoslovanskému mauzoleu se postupně vrací zašlá krása, první etapa oprav skončila

24.08.2017 15:11

První etapa rekonstrukce památníku, známého jako jihoslovanské mauzoleum, skončila.

Olomouc: Jihoslovanskému mauzoleu se postupně vrací zašlá krása, první etapa oprav skončila
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Významná a svým provedením i zaměřením ojedinělá památka už dlouho volala po rekonstrukci. Je rozhodně dobře, že se podařilo vyřešit majetkoprávní vztahy a město mohlo vloni přistoupit k rekonstrukci tohoto významného objektu,“ uvedl primátor Antonín Staněk. „Už první etapa změnila vzhled i technický stav tohoto objektu výrazně k lepšímu,“ dodal primátor. Mauzoleum ovšem čekají ještě další dvě etapy oprav.

„V první etapě byly opraveny zídky teras, schodiště, restaurovány byly kovové mříže a sanováno zdivo,“ upřesnil investiční náměstek primátora Filip Žáček. Celkové náklady na první etapu rekonstrukce mauzolea byly 5,3 milionu korun.

Ve druhé etapě projde rekonstrukcí exteriér i interiér kaple. Třetí etapa pak zahrnuje rekonstrukci krypty s regály na rakve a restaurování samotných rakví s ostatky vojáků. „Podle rozpočtu se pro druhou etapu předpokládá s náklady ve výši 5,2 milionu korun a pro třetí etapu s částkou 5,4 milionu korun,“ dodal Filip Žáček. Celkově odhadované náklady na všechny tři etapy jsou 18 milionů korun. Část nákladů na první etapu hradilo město ze svého rozpočtu, část pokrývá dotace z Ministerstva obrany ČR. Také na další plánované etapy by chtělo město uspět s žádostmi o dotační prostředky.

Zvláštní ohledy vyžaduje nakládání s ostatky padlých jihoslovanských vojáků. Ty budou v rámci realizace 3. etapy odbornou certifikovanou společností vyzvednuty a po podrobném zadokumentování převezeny na místo, kde budou zrestaurovány a po dobu opravy krypty deponovány. Poté budou pietně uloženy zpět na původní místo. Při nakládání s ostatky je nutné postupovat dle samostatně schválené metodiky.

Po dokončení všech etap rekonstrukce bude mauzoleum přístupné veřejnosti v rámci různých akcí, pořádaných městem Olomouc, případně ve spolupráci se spolky a městskými institucemi. „Po dokončení všech etap rekonstrukce bude sloužit mauzoleum ke kulturním a společenským účelům. Mohou se zde konat pietní akce, doprovodné akce k výstavám Flora Olomouc, prohlídky s průvodcem, popřípadě koncerty, výstavy a další akce, které svou úrovní a zaměřením odpovídají významu této kulturní památky,“ doplnil náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Rekonstrukci mauzolea dlouhodobě bránily nevyjasněné majetkoprávní vztahy, žádný ze států bývalé Jugoslávie se k památce nepřihlásil a na opravu finančně nepřispěl. V roce 2015 se nakonec soudním rozhodnutím stalo majitelem památky město, které ihned zahájilo přípravu rekonstrukce. Ta začala v roce 2016. Celkově odhadované náklady na všechny tři etapy činí 18 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

16:31 Žatec: Edukační workshop pro MŠ a ZŠ

Edukační workshop pro MŠ a ZŠ o památce světového dědictví zapsané pod názvem Žatec a krajina žateck…