Olomouc: K odborným komisím přibude i nová pro protipovodňová opatření

22.11.2018 17:33

Nové složení a fungování odborných komisí projednala Rada města Olomouce. Jednu z původních komisí radní zrušili a na základě aktuální potřeby naopak jednu novou zřídili. Komise radním pomáhají odbornými stanovisky pro rozhodování.

Olomouc: K odborným komisím přibude i nová pro protipovodňová opatření
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Nová komise bude zaměřená na protipovodňová opatření. „Chci, abychom pro tuto problematiku měli odbornou komisi,“ řekl primátor Mirek Žbánek a dodal: „Protipovodňová opatření jsou sice významným krokem pro bezpečnost města, na druhou stranu ale znamenají i mimořádně nepříjemnou komplikací nejen pro obyvatele dotčené lokality.“ Poukazuje tím například na složitou dopravní situaci, negativní vliv stavebních prací na kvalitu života nebo změny ve využití a vzhledu krajiny a veřejných prostranství.

Zrušena naopak byla komise pro zvýšení bezpečnosti obyvatel a návštěvníků statutárního města Olomouce. Její agendu totiž dostatečně pokrývá komise pro prevenci kriminality a bezpečnost.

Rada chce dát komisím větší prostor

Členy komisí jsou většinou externí odborníci pro danou problematiku. Komise poskytují odborná stanoviska pro tyto oblasti: kultura, architektura, sociální, sport a tělovýchova, hospodářský rozvoj, ekonomika, bytová, majetkoprávní, prevence kriminality a bezpečnost, dopravní, škodní a likvidační, výchova, vzdělávání a volný čas, životní prostředí, smart city a informační technologie, občanské záležitosti a komise pro vnější vztahy. „Rada města se shodla, že chce odborným komisím dát daleko větší prostor při formulování dalšího směřování města, výběru témat a zajímavých projektů. Chtěli bychom, aby se odborné komise zapojovaly do diskuse s občany, aby byly iniciátorem veřejného projednávání některých témat a samy přicházely s nápady, jak zlepšovat život ve městě,“ doplňuje představy o posílení role odborných komisí náměstek primátora Pavel Hekela, který měl přípravu jejich složení na starost.

Všech šestnáct stávajících komisí už je také personálně zajištěno, výjimkou je nově ustavená komise pro protipovodňová opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…