Olomouc: Konec listopadu ve znamení designu, adventního tvoření i filmového festivalu

25.11.2019 14:47

Hned dvě akce Výstaviště Flora Olomouc nabídnou návštěvníkům kulturní vyžití i kreativní tvoření o posledním listopadovém víkendu.

Olomouc: Konec listopadu ve znamení designu, adventního tvoření i filmového festivalu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Historickou Oranžerii ve Smetanových sadech čeká 29. listopadu až 1. prosince 2019 druhý ročník předvánoční výstavy Advent v Oranžerii, která prezentuje originální dekorace od designových tvůrců a lokálních výrobců. Pamětníky i filmové nadšence zase osloví přehlídka filmových dokumentů Flora Filmfest 2019, která se koná 29. a 30. listopadu 2019 v Galerii na Pavelčákově ulici v Olomouci.

Advent v Oranžerii

Výstava plná adventních dekorací, ručně vyráběných vánočních ozdob, šperků, oblečení i stylových doplňků, taková bude poklidná výstava s kouzelnou vánoční atmosférou. Z lokálních a designových tvůrců se představí oděvní ateliér Jančo Design, floristické studio Maire Botanical, kosmetika Ringana, bylinné čaje Eupatoria, truhlářská výroba Pavla Ožana a vinařství Víno Hruška.

Návštěvníci kromě pořízení designových doplňků či dárků si mohou vlastnoručně vytvořit adventní dekoraci pod vedením zkušené floristky Ing. Ireny Smutné. V rámci několika workshopů lze vytvořit například věnec na dveře, ozdobný stromeček, adventní věnec nebo vánoční svícen.

„Každý je šikovný, ale někdy lidem chybí odvaha tvořit a zkusit něco nového. Na workshopech vše vysvětlíme od základu, zdobení už bude na vkusu každého z nás. Těšíme se na všechny na tvořivých dílnách, kde připravíme všechen materiál i nářadí, stačí jen chuť tvořit,“ dodává floristka Ing. Irena Smutná.

Pro zpříjemnění vánoční atmosféry bude program doplněn o klavírní koledy od MgA. Martina Smutného. Bohaté občerstvení v průběhu celé akce zajistí BEATA lunch & coffee. Milovníky módy určitě potěší doprovodné módní přehlídky Jančo Design a Maire Botanical.

Advent v Oranžerii je unikátní příležitostí nahlédnout do zrekonstruované Oranžerii ve Smetanových sadech. Oranžerie je národní kulturní památkou a dnes se pyšní označením nejstarší pamětnice olomouckých parků. Užívat si mohou návštěvníci nejen adventní tvoření, ale také atmosféru stopadesátileté historie, umělecký ráz a řemeslnou kvalitu samotného prostoru.

Flora Filmfest 2019

Druhý ročník přehlídky klasických filmových dokumentů z historie Výstaviště Flora Olomouc a populárně naučných filmů se uskuteční poslední listopadový víkend v Galerii výtvarného umění v Pavelčákově ulici v Olomouci. Od pátku 29. do soboty 30. listopadu od 17. hodin nabídne Flora Filmfest 2019 projekci významných filmových záznamů pořízených kameramanem Milanem Schulzem na Výstavišti Flora Olomouc v letech 1965 až 1975. Premiérovým filmem bude v pátek 29. listopadu dokument Návštěva prezidenta Ludvíka Svobody v Olomouci, jeho setkání s občany Olomouc, obce Křelov a návštěva čokoládovny Zora Olomouc v roce 1971.

V rámci programu budou uvedeny dokumenty význačných olomouckých umělců - architekta Zdeňka Štefky, sochaře Karla Hořínka, výtvarníka a grafika Lubomíra Schneidera, výtvarníka a pedagoga Zdeňka Kučery, designéra a grafika Oldřicha Schnabla, malíře Zdeňka Vacka a dalších.

Na sobotní program je zařazena projekce jediného dochovaného exempláře 16 mm filmu o budování Letního divadla a kina v Olomouci.

Zahájení Flora Filmfestu proběhne v pátek 29. listopadu v 17:00 za účasti tvůrců. Projekt podpořilo Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj.

Základní informace:

Advent v Oranžerii
29. listopadu – 1. prosince 2019
Oranžerie ve Smetanových sadech v Olomouci
vstup ZDARMA
Výstava otevřena denně: Pátek 13:00 – 18:00; Sobota 9:00 – 18:00, Neděle 9:00 – 18:00

Tvořivé dílny: jednotlivé workshopy jsou zpoplatněny, cena zahrnuje balíček potřebných ingrediencí a zapůjčené pomůcky a nářadí, registrace prostřednictvím formuláře ZDE

Workshopy:

Věnec na dveře
vánoční věnec na dveře z proutěného základu s normandskou jedlí
Termín: pátek 29. 11. 2019 v 15:00
Kapacita: 10 osob
Cena: 690 Kč

Stromeček
dekorativní samostojný stromeček na okno či stůl
Termín: sobota 30. 11. 2019 v 10:00
Kapacita: 10 osob
Cena: 390 Kč

Adventní věnec
adventní věnec se čtyřmi svíčkami, z normandské jedle, zimních rostlin a exotické zeleně
Termín: sobota 30. 11. 2019 v 14:00
Kapacita: 10 osob
Cena: 890 Kč

Svícen
dřevěný tácek ze surového dřeva s jednou svíčkou
Termín: neděle 1. 12. 2019 v 14:00
Kapacita: 10 osob
Cena: 290 Kč

Flora Filmfest 2019
29. – 30. listopadu 2019
Galerie Pavelčákova 19, Olomouc
Vstup ZDARMA
Přehlídka filmů otevřena od 17:00 hodin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…