Olomouc: Konec listopadu ve znamení designu, adventního tvoření i filmového festivalu

25.11.2019 14:47

Hned dvě akce Výstaviště Flora Olomouc nabídnou návštěvníkům kulturní vyžití i kreativní tvoření o posledním listopadovém víkendu.

Olomouc: Konec listopadu ve znamení designu, adventního tvoření i filmového festivalu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Historickou Oranžerii ve Smetanových sadech čeká 29. listopadu až 1. prosince 2019 druhý ročník předvánoční výstavy Advent v Oranžerii, která prezentuje originální dekorace od designových tvůrců a lokálních výrobců. Pamětníky i filmové nadšence zase osloví přehlídka filmových dokumentů Flora Filmfest 2019, která se koná 29. a 30. listopadu 2019 v Galerii na Pavelčákově ulici v Olomouci.

Advent v Oranžerii

Výstava plná adventních dekorací, ručně vyráběných vánočních ozdob, šperků, oblečení i stylových doplňků, taková bude poklidná výstava s kouzelnou vánoční atmosférou. Z lokálních a designových tvůrců se představí oděvní ateliér Jančo Design, floristické studio Maire Botanical, kosmetika Ringana, bylinné čaje Eupatoria, truhlářská výroba Pavla Ožana a vinařství Víno Hruška.

Návštěvníci kromě pořízení designových doplňků či dárků si mohou vlastnoručně vytvořit adventní dekoraci pod vedením zkušené floristky Ing. Ireny Smutné. V rámci několika workshopů lze vytvořit například věnec na dveře, ozdobný stromeček, adventní věnec nebo vánoční svícen.

„Každý je šikovný, ale někdy lidem chybí odvaha tvořit a zkusit něco nového. Na workshopech vše vysvětlíme od základu, zdobení už bude na vkusu každého z nás. Těšíme se na všechny na tvořivých dílnách, kde připravíme všechen materiál i nářadí, stačí jen chuť tvořit,“ dodává floristka Ing. Irena Smutná.

Pro zpříjemnění vánoční atmosféry bude program doplněn o klavírní koledy od MgA. Martina Smutného. Bohaté občerstvení v průběhu celé akce zajistí BEATA lunch & coffee. Milovníky módy určitě potěší doprovodné módní přehlídky Jančo Design a Maire Botanical.

Advent v Oranžerii je unikátní příležitostí nahlédnout do zrekonstruované Oranžerii ve Smetanových sadech. Oranžerie je národní kulturní památkou a dnes se pyšní označením nejstarší pamětnice olomouckých parků. Užívat si mohou návštěvníci nejen adventní tvoření, ale také atmosféru stopadesátileté historie, umělecký ráz a řemeslnou kvalitu samotného prostoru.

Flora Filmfest 2019

Druhý ročník přehlídky klasických filmových dokumentů z historie Výstaviště Flora Olomouc a populárně naučných filmů se uskuteční poslední listopadový víkend v Galerii výtvarného umění v Pavelčákově ulici v Olomouci. Od pátku 29. do soboty 30. listopadu od 17. hodin nabídne Flora Filmfest 2019 projekci významných filmových záznamů pořízených kameramanem Milanem Schulzem na Výstavišti Flora Olomouc v letech 1965 až 1975. Premiérovým filmem bude v pátek 29. listopadu dokument Návštěva prezidenta Ludvíka Svobody v Olomouci, jeho setkání s občany Olomouc, obce Křelov a návštěva čokoládovny Zora Olomouc v roce 1971.

V rámci programu budou uvedeny dokumenty význačných olomouckých umělců - architekta Zdeňka Štefky, sochaře Karla Hořínka, výtvarníka a grafika Lubomíra Schneidera, výtvarníka a pedagoga Zdeňka Kučery, designéra a grafika Oldřicha Schnabla, malíře Zdeňka Vacka a dalších.

Na sobotní program je zařazena projekce jediného dochovaného exempláře 16 mm filmu o budování Letního divadla a kina v Olomouci.

Zahájení Flora Filmfestu proběhne v pátek 29. listopadu v 17:00 za účasti tvůrců. Projekt podpořilo Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj.

Základní informace:

Advent v Oranžerii
29. listopadu – 1. prosince 2019
Oranžerie ve Smetanových sadech v Olomouci
vstup ZDARMA
Výstava otevřena denně: Pátek 13:00 – 18:00; Sobota 9:00 – 18:00, Neděle 9:00 – 18:00

Tvořivé dílny: jednotlivé workshopy jsou zpoplatněny, cena zahrnuje balíček potřebných ingrediencí a zapůjčené pomůcky a nářadí, registrace prostřednictvím formuláře ZDE

Workshopy:

Věnec na dveře
vánoční věnec na dveře z proutěného základu s normandskou jedlí
Termín: pátek 29. 11. 2019 v 15:00
Kapacita: 10 osob
Cena: 690 Kč

Stromeček
dekorativní samostojný stromeček na okno či stůl
Termín: sobota 30. 11. 2019 v 10:00
Kapacita: 10 osob
Cena: 390 Kč

Adventní věnec
adventní věnec se čtyřmi svíčkami, z normandské jedle, zimních rostlin a exotické zeleně
Termín: sobota 30. 11. 2019 v 14:00
Kapacita: 10 osob
Cena: 890 Kč

Svícen
dřevěný tácek ze surového dřeva s jednou svíčkou
Termín: neděle 1. 12. 2019 v 14:00
Kapacita: 10 osob
Cena: 290 Kč

Flora Filmfest 2019
29. – 30. listopadu 2019
Galerie Pavelčákova 19, Olomouc
Vstup ZDARMA
Přehlídka filmů otevřena od 17:00 hodin

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…