Olomouc: Koupí charitativního punče lidé pomohli péči o děti s autismem

08.01.2023 10:52 | Tisková zpráva

Šek na 40 tisíc korun, které se vedení města podařilo vybrat prodejem charitativního punče, předali primátor města Olomouce Mirek Žbánek, náměstek Viktor Tichák a radní Václav Kryl spolku JAN – Jdeme autistům naproti.

Olomouc: Koupí charitativního punče lidé pomohli péči o děti s autismem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Spolek chce tento výtěžek použít na rozvoj cvičné zubní ordinace, jejíž činnost je pro děti s poruchami autistického spektra velmi důležitá. Spolek JAN se v Olomouci již od roku 2007 věnuje pomoci dětem a mladým dospělým, kteří trpí některou z poruch autistického spektra. V rámci republiky vykonává svou službu velmi nadstandardně, zejména co se týká frekvence setkávání se s klienty.

„S dětmi, které máme v péči, a s jejich rodinami se snažíme setkávat jednou za dva týdny, aby byla zachována kontinuita té péče. To je ve srovnání s jinými městy opravdu výjimečné, ale stojíme si za tím, že je to ohromně důležité. Ten čas hraje obrovskou, vlastně zásadní roli. A je potřeba pracovat nejen s postiženými dětmi, ale vzdělávat také jejich rodiče a sourozence. A pokud se toto všechno stihne podchytit včas, mají lidé s autismem potom velikou šanci na celkem samostatný život. A to je právě to, proč naši práci děláme a děláme ji moc rádi,“ vysvětlila ředitelka spolku Markéta Jandeková přítomným členům vedení města přímo v prostorách, kde pracovníci JAN se svými klienty pracují. Spolek sídlí v budově pobočky městské knihovny na Brněnské ulici.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Město s JAN spolupracuje už dlouhá léta. Vychovávat dítě s autismem je pro rodinu velká zátěž a my si uvědomujeme, jak důležité a významné je instituce tohoto typu v Olomouci zřizovat, provozovat, udržovat v chodu a rozvíjet i po té odborné stránce. Ten příspěvek, který vlastně není náš, není vedení města, ale je Olomoučanů, kteří přišli a koupili si ten charitativní punč, my teď s velkým poděkování pouze předáváme tam, kde najde bezprostřední uplatnění a má opravdu velký smysl,“ řekl primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

Spolek JAN se nyní stará o 260 klientů. „To už je pro nás kapacitně velmi na hraně, proto jsme museli zavést čekací listinu, ale stále je u nás ta čekací doma snad únosná. Jedná se zhruba o 3 měsíce. Jinde v republice to může být bohužel až třikrát tolik. Snažíme se opravdu ten začátek péče co nejvíce urychlit, protože čas je v tomto ohledu skutečně zásadní. A to se nám potvrzuje každým dítkem, které k nám přijde do péče s mnoha různými úzkostmi a plné strachů, a po určité době intenzivní práce s ním i s jeho rodinou najednou vídáme úplně jiné dítě – usměvavé, schopné si hrát a na něco se soustředit. Tohle má opravdu smysl,“ dodává speciální pedagožka Sylva Kočí, která v JANu vede ranou péči.

Předání šeku se zúčastnila také Monika Řehulková jako zástupce organizátora Vánočních trhů. Právě pořadatel Vánočních trhů totiž k 30 304 korunám vybraným za charitativní punč, dorovnal částku na rovných 40 tisíc korun, které směřují na činnost spolku JAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…