Olomouc: Lazečtí mohou využívat zcela nové parkoviště

16.06.2016 11:30

Téměř padesát nových parkovacích stání mohou začít využívat obyvatelé olomouckého sídliště Lazce. V ulici Na Letné, v místě širokého travnatého pásu, vzniklo zcela nové parkoviště.

Olomouc: Lazečtí mohou využívat zcela nové parkoviště
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Připojilo se tak k dalším projektům dlouhodobé koncepce řešení statické dopravy na olomouckých sídlištích, kterou se městu postupně daří naplňovat.

Složitou situaci s neustále rostoucím počtem automobilů řeší město Olomouc také pomocí postupně zpracovávaných regulačních plánů. Ty stanovují podrobnější využití ploch, což mimo jiné znamená i řešení statické dopravy, tedy parkovacích kapacit. „Navyšování kapacity parkovacích míst, zejména v nejvytíženějších lokalitách, je jednou z našich priorit. Postupně se nám i na přeplněných sídlištích daří hledat řešení, která jsou samozřejmě omezená prostorem, ale i tak mohou život na sídlištích mnoha lidem ulehčit,“ uvádí primátor města Olomouce Antonín Staněk

Na lazeckém sídlišti se nyní podařilo najít prostor pro poměrně velké nové parkoviště. Investice za 1,7 milionu umožnila stavbu 47 nových parkovacích stání v místě širokého travnatého pásu podél ulice Na Letné. Součástí stavby byla také úprava chodníků i nová výsadba stromů a keřů. „Jsme si vědomi toho, že s rostoucím počtem aut ve městě je situace na olomouckých sídlištích čím dál složitější. Musím ale říct, že se nám nedostatek parkovacích stání daří postupně dle možností řešit. Téměř padesátka nových míst není málo, místním obyvatelům parkování jistě ulehčí,“ říká investiční náměstek primátora Filip Žáček.

S tím souhlasí předseda místní komise městské části Radim Schubert. „Je pravda, že poslední dobou už začalo být zejména večerní parkování opravdu problém.. Jsem proto moc rád, že se podařilo najít v rozpočtu města finance a vybudovat na Lazcích poměrně velké nové parkoviště. Místní obyvatelé ho jistě ocení.“

V rámci investice se v ulici Na Letné objevil také nový zpomalovací práh. Jeho umístění souvisí se zavedením „zóny 30“, která by měla uvnitř sídliště vzniknout během léta. Zóna 30 bude ohraničena ulicemi Dlouhá a Lazecká.

Dalších parkovacích stání se však Olomoučané brzy dočkají i na jiných místech ve městě. „V tuto chvíli například řešíme navýšení počtu parkovacích míst ve Werichově ulici, další parkovací stání by pak měla vzniknout také v ulici Za Vodojemem a v okolí Tererova náměstí,“ vyjmenovává primátor Antonín Staněk, kterých lokalit se rozšiřování kapacity parkování bude letos ještě týkat.

Ve Werichově ulici proběhla velká rekonstrukce parkoviště už v loňském roce, další parkovací stání přibyla také v rámci loni dokončené revitalizace sídliště Povel. Přes 30 nových parkovacích stání vzniklo také při rekonstrukci velkého vnitrobloku na tř. Svornosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

11:17 Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den, p…