Olomouc: Letní Flora předčila očekávání. Přilákala 15 tisíc návštěvníků

25.08.2020 6:31

První letošní květinová a zahradnická výstava tohoto rozsahu v ČR ukázala květiny a zeleň v městských dvorcích. Během čtyř dnů od 20. do 23. srpna 2020 na olomoucké výstaviště dorazilo 15 tisíc návštěvníků. Letní Floru doprovázela povinná hygienická opatření. I přesto se výstava nesla v příjemném duchu oslav léta a květin. Na návštěvníky čekal bohatý kulturní program a několik květinových expozic.

Olomouc: Letní Flora předčila očekávání. Přilákala 15 tisíc návštěvníků
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Atmosféru horkého léta umocnily tropické teploty. Téma extrémních letních teplot ve městech se prolnulo také do hlavní expozice Zahrada za zdí. Jejím cílem bylo poukázat na potenciál městského zahradničení a důležitost městské zeleně. Floristické ukázky přinesly tipy, jak okrášlit městská zákoutí, čím vyzdobit balkony a terasy, nebo jaké rostliny můžeme pěstovat v nádobách.

„Jsme rádi, že se Letní Flora Olomouc konala i přes obtížnou situaci. Expozice byla upravena podle aktuálních hygienických a bezpečnostní požadavků. Hlavní expozice jsme rozvrhli tak, aby se návštěvníci neshlukovali a jednotlivé stánky jsme rozmístili s dvoumetrovými rozestupy, tudíž celá expozice působila vzdušnějším dojmem. Za čtyři dny výstavu navštívilo 15 tisíc návštěvníků, což je více, než jsme čekali. Jde vidět, že lidem výstava chyběla a těšili se na ni,“ uvedla ředitelka výstaviště Eva Fuglíčková.

Během prvního dne a jeho slavnostního večera bylo uděleno několik ocenění. Pohár primátora dostal místopředseda představenstva Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka, za osobní nasazení při realizaci zdařilé rekonstrukce Oranžerie ve Smetanových sadech. Pohár hejtmana byl udělen Unii výtvarných umělců Olomoucka za úspěšně se rozvíjející spolupráci s významnými kulturními institucemi regionu. Pohár předsedy představenstva Výstaviště Flora Olomouc byl udělen Jaroslavě Kačerové za dlouholeté osobní nasazení při tvorbě nápaditých expozic Českého zahrádkářského svazu.

Na unikátní expozici Zahradu za zdí navázala další expozice statutárního města Olomouce České dědictví UNESCO, která návštěvníkům ukázala všech 14 českých památek zapsaných na seznam světového dědictví. Český zahrádkářský svaz v pavilonu E představil, jak to chodí v zahrádkových osadách a jako tradičně poskytl návštěvníkům pěstitelské poradenství. V Oranžerii ve Smetanových sadech probíhala výstava soch v objetí květin Pod křídly múz. V pavilonu H potěšila každého nadšence do vědy a výzkumu Výzkumná laboratoř rostlin. Kvalitní vína z Moravy i Čech nabídli vinaři a someliéři při Dnech moravských vín na galerii v pavilonu A. Nechyběly ani Letní zahradnické trhy a bohatý program na venkovním podiu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

16:14 Kroměříž představí své krásy na výstavě v několika moravských městech

Vydat se blíž k lidem a oslovit je jako potenciální návštěvníky Kroměříže v jejich domovském prostře…