Olomouc: Město má zájem o koupi Androva stadionu. Chce ale vyjednávat o ceně

02.11.2017 11:35

Záměr převést do majetku města fotbalový Andrův stadion včera projednala Rada města Olomouce. Reagovala tak na nabídku akciové společnosti SK Sigma Olomouc.

Olomouc: Město má zájem o koupi Androva stadionu. Chce ale vyjednávat o ceně
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Záměrem je zajistit majetkově sportovní infrastrukturu a naopak se odstřihnout od provozování sportovního klubu. Tento záměr je v souladu s doporučením poradenské společnosti Grant Thornton,“ uvedl primátor Antonín Staněk. Současně pověřila zástupce RMO, aby vyjednávali s SK Sigma Olomouc, a.s. o nižší ceně. Záměr bude následně projednán v Zastupitelstvu města Olomouce.

Převedení stadionu do majetku města je dlouhodobě zvažováno a posuzováno, proběhla celá řada jednání zástupců města s SK Sigma Olomouc, a.s., spolkem SK OLOMOUC SIGMA MŽ, z.s., s poradenskou firmou Grant Thornton a také s potencionálními zájemci o vstup do klubu. Projekt byl opakovaně projednáván v orgánech akciové společnosti a orgánech spolku, a to i za účasti zástupců SMOl. Opakovaně se touto problematikou zabývali radní. „O tom, že areál Androva stadionu a jeho vlastnictví může být klíčem k hledání nového generálního partnera – investora, či vlastníka kontrolního balíku akcií – svědčí náznaky investorů či jejich emisarů, kteří kolem společnosti SK Sigma Olomouc, a.s. v poslední době krouží. Jisté obavy vzbuzují ti, kteří trvají na tom, že chtějí převzít plnou kontrolu nad společností i s majetkem. Poslední prodej ukázal, že areál Androva stadionu má skutečně velkou cenu. Je naší povinností ochránit nemalé investice, které v minulosti město do celého areálu vložilo právě prostřednictvím své účasti ve společnosti SK Sigma Olomouc, a.s.,“ dodal primátor Staněk.

Pokud by se město stalo majitelem areálu, mělo by zajištěno, že stadion a celá infrastruktura bude sloužit sportu bez ohledu na vývoj ve společnosti SK Sigma Olomouc, a.s. či ve spolku SK OLOMOUC SIGMA MŽ, z.s. „Návaznost této infrastruktury na další sportovní areály a na veřejné plochy také do budoucna může umožnit komplexní řešení tohoto prostoru,“ doplnil primátorův náměstek Martin Major.

Náklady na sportovní činnost SK Sigma Olomouc by byly výhradně starostí klubu. Právě za tím účelem je ostatně nutné získat dalšího akcionáře, který by sportovní činnost dlouhodobě zajišťoval. Obdobně je situace se sportovišti vyřešena i v jiných městech, kde se hraje fotbalová první liga. Město, které dnes vlastní 34,12 % akcií SK Sigma Olomouc, by výměnou za jednu z tribun převedlo své akcie spolku SK Sigma Olomouc MŽ a ponechalo by si jednu symbolickou akcii.

Jednáním o ceně byli pověřeni vedle primátora Antonína Staňka i členové rady Martin Major, Miroslav Petřík a Aleš Jakubec. V souvislosti s tímto záměrem bude připraven také seminář pro členy zastupitelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

10:28 Děčín: Během městských slavností počítejte s řadou uzavírek

V rámci městských slavností čeká Děčín několik omezení. První z nich hned 17. 5., kdy půjde městem z…