Olomouc: Město na sezónu znovu rozkvétá

06.06.2020 6:32

Zahradníci v Olomouci začali s instalací květinové výzdoby. I letos v létě ozdobí veřejná prostranství v Olomouci květinová výzdoba. Mobilní nádoby se záplavou květin tentokrát oživí nejen Horní a Dolní náměstí, ale i třídu 1. máje.

Olomouc: Město na sezónu znovu rozkvétá
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Horní náměstí rozkvétá díky instalaci květinových pyramid. Celkem 18 nádob s převislými pelargóniemi zahradníci osadili tak, aby v nich převažovala červená barva. „V každé nádobě je asi 160 kusů jednoduše kvetoucích převislých pelargonií ve čtyřech odrůdách, zbytek je doplněn růžovou, bílou a lila barvou,“ popisuje skladbu pyramid, které vysázeli zahradnicí Výstaviště Flora Olomouc, jeho ředitelka Eva Fuglíčková.

Na základě návrhu odborníků pyramidy tentokrát na Horním náměstí zdobí prostranství před historickými paláci. „Chceme tak zdůraznit význam těchto jedinečných památek. Květinová výzdoba je proto rozmístěna před Ditrichštejnským palácem, před vstupem do Edelmannova paláce, Salmova paláce, domu U zeleného stromu a Petrášova paláce. Čtyři květinové pyramidy vždy po obou stranách zkrášlí také prostor u budovy historické radnice, rozmísťovat se budou s ohledem na postupující rekonstrukci fasády a věže,“ popsal instalaci náměstek Otakar Bačák, který má v kompetenci městskou zeleň.

Úplnou novinkou je pak letošní instalace květinové pyramidy na třídě 1. máje. „Pro oživení veřejného prostoru hledáme i další vhodná místa. Z tohoto pohledu se nám velmi příznivě jeví umístění květinové nádoby v místě ostrůvku u modelu Hradské brány, kde pyramida doplní prostor poblíž solitérně vysazeného javoru,“ upřesnil náměstek Bačák a připomněl tím nedávnou rekonstrukci ulice 1. máje.

Květinová výzdoba nebude letos chybět ani na Dolním náměstí v centru Olomouce. Stejně jako v minulých letech tam květiny ozdobí sloupy veřejného osvětlení. Zahradníci na ně umístí celkem 14 nádob s výsadbami. „Všechny květinové nádoby budou po celou dobu v péči našich zahradníků. Odhadujeme, že výzdoba, která čítá více než tři tisícovky sazenic, bude ve městě k vidění do října. Záviset to však bude na počastí a příchodu prvních podzimních mrazíků,“ vysvětlila ředitelka Výstaviště Flora Eva Fuglíčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…