Olomouc: Město pomáhá záchranářům, po hasičích teď podpoří i zdravotníky

15.11.2021 12:48 | Tisková zpráva

K lepšímu vybavení sanitních vozů Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje přispěje město Olomouc.

Olomouc: Město pomáhá záchranářům, po hasičích teď podpoří i zdravotníky
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Navazuje tak na dlouhodobou úspěšnou spolupráci s jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému Olomouckého kraje. V uplynulých letech město opakovaně finančně podpořilo vybavení profesionálních hasičů, nyní jsou na řadě lékaři Zdravotnické záchranné služby.

„Pravidelně podporujeme finančně jednotlivé složky IZS. Naše podpora a vzájemná spolupráce je zárukou maximálního zajištění bezpečí našich občanů. Spolupráce se zdravotníky i hasiči je přínosná pro všechny strany,“ vysvětluje primátor Mirek Žbánek. „Kvalitní vybavení hasičů i zdravotníků je klíčové, umožňuje účinnější řešení krizových situací,“ dodává primátor Žbánek. Podpora složek IZS je v Olomouci pravidelná a nadstandardní.

Ten v pondělí 15. listopadu podepsal spolu s ředitelkou Záchranné zdravotnické služby Olomouckého kraje Andrea Rakovičová smlouvu o poskytnutí dotace z programu Podpora společensko-prospěšných projektů ve výši téměř 75 tisíc korun. S pomocí dotace záchranáři nakoupí speciální nástroje. Jedním z nich je intraoseální vrtačka EZ 10, která pomáhá zajistit žilní řečiště v komplikovaných případech a doslova zachraňuje životy. Dále zakoupí vakuovou matraci OPTIVAC 2.0, která slouží k imobilizaci pacienta při úrazech. Novinkou jsou elektrické odsávací pumpy ACCUVAC Lite s uzavřeným systémem odsávání. „Tyto přístroje slouží k neodkladné přednemocniční péči. Všechny použijeme k vybavení sanitních vozů v Olomouci,“ uvedla ředitelka ZZS Rakovičová.  

Všechny pomůcky, zakoupené ZZS s podporou města, zvyšují šance pacientů na přežití i na co nejmenší následky zranění. Obdobné to bylo předloni, kdy přispělo město zdravotnickým záchranářům částkou přes 83 tisíc korun na obměnu speciálních zásahových resuscitačních a záchranářských batohů do sanitních vozů. Další dotaci ve výši 90 tisíc korun ve stejném roce dostali i na nákup lineárních dávkovačů do sanitek.

Dlouhodobě spolupracuje město i s profesionálními hasiči. Město jim pomáhá s nákupem vybavení a hasiči naopak městu vycházejí vstříc při řešení různých krizových situací. To se mnohokrát potvrdilo, aktuálně například při zvládání covidové pandemie. 

Profesionálním hasičům město jen v posledních dvou letech přispělo například částkou 1,4 milionu na zakoupení speciálního velitelského vozidla, letos to bylo 600 tisíc korun na pořízení termokamer. V předchozím roce přispělo město hasičům na zakoupení speciálních senzorů statické stability, které najdou využití při poškození budov a vyhodnocení rizika sesunu, sady pro korunkové vrtání do betonu a nové seskokové matrace. Celkově šlo o 720 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.