Olomouc: Město upozorňuje na pravidla správné jízdy na sdílených kolech a koloběžkách

18.05.2021 12:09

Čtvrt milionu jízd ohlásili za loňský rok provozovatelé sdílených kol a koloběžek v Olomouci. Jejich obliba roste a pro mnoho lidí se sdílená mobilita stala vítanou alternativou k pohybu po městě.

Olomouc: Město upozorňuje na pravidla správné jízdy na sdílených kolech a koloběžkách
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Aby se sdílená kola a koloběžky nestaly přítěží, rozjíždí město a provozovatelé na začátku sezony osvětovou kampaň Řiď s(e) rozumem!

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí

Smyslem je upozornit na pravidla správné jízdy a odstranit největší prohřešky, kterých se lidé při jízdě na sdílených kolech a e-koloběžkách dopouštějí. „Chceme zdůraznit pravidla, která mají provozovatelé i uživatelé v Olomouci dodržovat. Tak, aby služba sdílené mobility fungovala, bylo co nejméně konfliktních situací, špatně zaparkovaných koloběžek a nehod,“ objasňuje náměstek primátora pro Smart City Matouš Pelikán.

Na pravidla správné jízdy poukazuje kampaň prostřednictvím speciálního webu https://sdilena.olomouc.eu/, video spotů „Máme na to jezdit zdravěji“ a „Řiď s(e) rozumem“, letáků v městské dopravě, reklamou v ulicích i samolepkami na kolech a koloběžkách.

Základní pravidla pro používání sdílených kol a e-koloběžek uživatelům vysvětluje patero správné jízdy. Krátké video spoty napoví, jak se v ulicích správně chovat, tak aby uživatelé nezodpovědnou jízdou neohrožovali sebe ani své okolí. „A i když je určeno především pro ty, kteří jezdí na sdílených kolech a koloběžkách, jeho myšlenky jsou univerzální a platí pro všechny. Mezi ty vůbec nejdůležitější patří, že koloběžky ani kola nepatří na chodník, ale na vyznačené cyklostezky nebo silnice,“ přibližuje jedno z pravidel náměstek Pelikán.

Provoz sdílených kol a e-koloběžek je čistě soukromým podnikáním a město jej nijak finančně nedotuje. Se všemi provozovateli ale od počátku v maximální míře spolupracuje, vyhodnocuje využití, řeší nejpalčivější problémy a nyní startuje společnou kampaň na podporu jedné z forem ekologické dopravy. Ve městě aktuálně fungují čtyři provozovatelé. Nextbike a Rekola provozují sdílená kola a společnosti Bolt a Eagle se soustřeďují na elektrické koloběžky. Dalším v pořadí, kdo zvažuje, že by v olomouckých ulicích rozmístil elektrické koloběžky, je firma Lime. „Kromě avizovaného nového provozovatele chtějí i ti zavedení rozšiřovat své služby a počítají s nárůstem především v okrajových částech města,“ upozorňuje městský cyklokoordinátor Stanislav Losert, který Olomouc při komunikaci s provozovateli zastupuje.

Jen během loňské sezony bylo možné v ulicích Olomouce napočítat více než 400 sdílených kol a 250 elektrokoloběžek. Mezi nejčastější prohřešky uživatelů patřily kromě nezodpovědné jízdy po chodnících také špatné parkování, neznalost dopravních předpisů nebo přeplněnost cyklostojanů. „Pokud by provozovatelé dohodnutá pravidla znovu nedodržovali, museli bychom nakonec hledat řešení v podobě regulací či restrikcí. Zvlášť u sdílených elektrokoloběžek se totiž z vítané alternativy k přepravě může stát i nepříjemnost. Mnohem raději ale chceme společně s provozovateli, uživateli i veřejností vytvářet vhodné podmínky pro sdílenou dopravu ve městě,“ předznamenal úvod kampaně Řiď s(e) rozumem náměstek pro Smart City Matouš Pelikán.

PATERO SPRÁVNÉ JÍZDY NEBOLI MÁŠ VŠECH PĚT POHROMADĚ?

Parkuj s rozmyslem
Nikoho svým parkováním neomezuj. Sdílená kola vracej do stojanů a e-koloběžky vedle nich. Nikdy je nenechávej uprostřed chodníku, poblíž vodících linií pro nevidomé nebo na trávníku.

Nejezdi po chodníku
Kola a e-koloběžky nemají na chodnících co dělat. Jezdi pouze po vyznačených cyklostezkách nebo silnicích a pamatuj, že na přejezdu pro cyklisty nemáš přednost.

Sleduj značky
Dodržuj pravidla silničního provozu a řiď se dopravními značkami.

Dávej bacha na cestu
Ve městě nejsi sám. Buď ohleduplný ke svému okolí, jezdi opatrně a dodržuj základy bezpečnosti.

Nejezdi pod vlivem
Před jízdou se vyhni drogám i alkoholu. Omamné látky za řídítka nepatří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

10:23 Olomouc vydává svou první bankovku, slavit bude i koncertem a přehlídkou kinematografie

Hudbou, filmy, workshopy a diskusemi, ale také úplně prvním vydáním sběratelské eurobankovky oslaví …