Olomouc: Město získá dotace na cyklostezky a přechody pro chodce

18.06.2016 14:34

Dva nové úseky cyklostezek a dva bezpečné přechody pro chodce vybuduje město Olomouc. Využije k tomu vedle prostředků ze svého rozpočtu i dotace z rozpočtu Olomouckého kraje.

Olomouc: Město získá dotace na cyklostezky a přechody pro chodce
Foto: pixabay.com
Popisek: Přechod pro chodce, ilustrační foto

„V případě dvou cyklostezek a jednoho přechodu jsme byli s žádostmi úspěšní a již budeme podepisovat smlouvy o poskytnutí dotace,“ vysvětlil investiční náměstek primátora Filip Žáček. Město současně požádá o dotaci na další přechod. Všechny tyto kroky schválila ve středu městská rada.

Projekt Cyklostezky na území města Olomouce zahrnuje vybudování cyklostezky Rožňavská a část Moravské cyklotrasy v Hejčíně. „V případě Moravské cyklotrasy naváže nová část na dříve vybudované úseky v křižovatce ulic Řepčínská a Máchova. Povede ulicí Máchovou a Martinovou po most přes Mlýnský potok, kde odbočí doprava a dál pokračuje podél Mlýnského potoka. Celkem jde o zhruba 175 metrů,“ popsal průběh chystaného úseku trasy náměstek primátora Aleš Jakubec.

Stavba v Rožňavské ulici je rozdělena na čtyři úseky, přičemž první dva úseky se týkají rekonstrukce a opravy chodníku. Třetí úsek o délce asi 230 metrů začíná u výměníkové stanice v ulici Rožňavská a končí u restaurace Bohemia. Čtvrtý úsek začíná před restaurační zahrádkou a končí u domu č.p. 647. Délka úseku je cca 140 metrů. Dopravním značením se propojí smíšená stezka s ulicí U Kapličky a Lesní, čímž dojde k vytvoření plynulého úseku s možností napojení na ulici Střední Novosadskou.

„Celkové předpokládané náklady na cyklostezky jsou 6,6 milionu korun, z toho 2,5 milionu korun by měla pokrýt dotace Olomouckého kraje, zbývajících zhruba 4,1 milionu korun pokryjeme z rozpočtu města,“ upřesnil náměstek Filip Žáček.

Dalším schváleným je projekt Klášterní Hradisko – přechod pro pěší. Jedná se o přechod pro chodce u autobusové zastávky Klášterní Hradisko, která se nachází v ulici Jablonského poblíž křižovatky s příjezdovou cestou k vojenské nemocnici Klášterní Hradisko a na parkoviště u nemocnice. Zároveň s přechodem bude vybudován i chodník k nemocnici v délce asi 100 metrů, jeho součástí bude i jedno místo pro přecházení. Celkové výdaje projektu jsou 1,4 milionu korun, dotace z Olomouckého kraje bude využita primárně na pokrytí části nákladů související s realizací přechodu pro chodce.

Rada ve středu také schválila žádosti o dotaci z rozpočtu Olomouckého kraje na přechod pro chodce na Bělidlech u frekventované křižovatky ulic Divišova a Bystrovanská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

20:27 Litoměřice: Obnova veřejného osvětlení přinese výraznou úsporu

Úsporu elektrické energie až o 90 % přinese městu Litoměřice projekt „Obnova soustavy veřejného osvě…