Olomouc: Městská informační linka odbaví i tisíc dotazů měsíčně

29.01.2021 18:01

Několik nových komunikačních zdrojů pro informování veřejnosti nasadilo město do boje s pandemií. Od jara loňského roku, kdy Česko čelilo první vlně pandemie, provozuje město bezplatnou informační linku 800 606 800 a spustilo nový web covid19.olomouc.eu zaměřený na informace a život města související s pandemií koronaviru.

Olomouc: Městská informační linka odbaví i tisíc dotazů měsíčně
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jako příklad, ze kterého se mohou inspirovat ostatní, Olomouc nedávno uvedlo Ministerstvo pro místní rozvoj v publikaci Covid-19: Sborník dobré praxe z regionů a měst.

„Naším cílem bylo hned na počátku zajistit rychlou informovanost a přinášet Olomoučanům strukturované a hlavně aktualizované informace. Zejména pro skupinu starších obyvatel jsme okamžitě zřídili bezplatnou informační linku. Je vidět, že se osvědčila a i po mnoha měsících fungování stále plní svůj účel,“ hodnotí primátor Mirek Žbánek.

Jen za letošních 15 pracovních dnů měsíce ledna zvedli pracovníci Informačního centra Olomouc telefonní sluchátko na bezplatném čísle 800 606 800 téměř 950krát. Více než v polovině případů se volající ptali na informace související právě s nemocí covid19. Téměř stejný podíl telefonátů z tohoto počtu patřil otázkám typu, jak si lze nyní vyřídit občanský či řidičský průkaz nebo ověřit podpis. Při fungování magistrátu v nouzovém stavu se s mnoha dotazy potýká zejména oddělení matriky.

Nejčastější dotazy v předposledním lednovém týdnu, kdy byl spuštěn celostátní centrální systém registrace zájemců o vakcínu, se týkaly očkování. Prostřednictvím bezplatné infolinky města pracovníci odboru sociálních věcí pomohli s registrací několika seniorům. V posledních dnech měsíce ledna odpovídali nejčastěji  na dotazy k fungování rezervačního systému, registraci, dostupnosti vakcín i možnostech očkování u praktických lékařů.

Na speciálním webu covid19.olomouc.eu, který město spustilo na počátku loňského dubna, lze dohledat všechna přijatá opatření, důležité kontakty, informace k testování, očkování, fungování magistrátu, městských škol, poradenství pro seniory, pomoc dobrovolníků i související informace o tom, jak v nouzovém stavu fungují městské organizace. Webová stránka zaznamenala dosud na 20 tisíc návštěv a bezplatná informační linka města odbavila od počátku pandemie tisícovky telefonátů.

Vývojem situace v souvislosti s pandemií ve městě se permanentně zabývá Krizový štáb města Olomouce. Pravidelná jednání probíhají za účastí Krajské hygienické stanice Olomouc, Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, zástupců Městské police Olomouc a Police ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

13:37 Liberec: Tramvaje se na novou trať mezi Libercem a Jabloncem vrátí od 1. května

Náročná modernizace tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou skončila. Cílem rozsáhlé re…