Olomouc: Most nad Pražskou ulicí potřebuje rekonstrukci, město připraví projekt

15.05.2021 12:50

O špatném technickém stavu mostu, který vede nad rychlostní komunikací v Pražské ulici poblíž kruhového objezdu, byla informována Rada města Olomouce. Most s označením M 24 byl vybudován v roce 1975 a převádí nad frekventovanou silnicí účelovou komunikaci mezi Řepčínem a areálem obchodního centra Globus a Olomouc City.

Olomouc: Most nad Pražskou ulicí potřebuje rekonstrukci, město připraví projekt
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Most dnes již není využíván zemědělskou technikou, slouží zejména pěším a cyklistům k překonání frekventované čtyřproudé silnice. Poslední průzkumy ukázaly, že i přes pravidelně prováděné údržbové práce a opravy se stav jeho vodorovné nosné konstrukce zhoršuje. „Zásadním problémem je velmi špatný stav předpínací výztuže a tím blížící se možnost poklesu napětí v této výztuži“ komentuje stav mostu vedoucí odboru dopravy a územního rozvoje Marek Černý.

Stav mostu zhoršuje zejména zatékání dešťové vody, jehož příčinou jsou zejména nedostatky z dob jeho výstavby. Příslušný odbor magistrátu teď navrhuje zpracovat zadání pro zpracovatele projektové dokumentace.

„Preferujeme přitom návrh, který bude řešit celou mostní konstrukci jako lávku pro pěší a cyklisty při zachování stávajícího dispozičního uspořádání, tedy stejného rozpětí mostních polí a shodného počtu svislých podpor,“ říká investiční náměstek primátora Martin Major.

Do doby rekonstrukce mostu by se letos měla provést nejnutnější stavební údržba k zamezení dalšího zatékání vody do mostovky.

Odhad nákladů na zpracování kompletní projektové dokumentace včetně inženýrské činnosti a včetně přeložky sítí ČEZ je zhruba 685 tisíc korun bez daně. Odhad nákladů na opravu mostu je 17 milionů korun. Odbor investic zahájí zadávací řízení na zhotovitele projektové dokumentace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…