Olomouc: Na radnici se vrací ztracená připomínka T. G. Masaryka. Původní pamětní desku zničilli nacisté

26.10.2021 10:11 | Aktualizováno

Mimořádná novinka letos v Olomouci obohatí oslavu výročí vzniku Československa. Na radnici bude totiž ve čtvrtek 28. října odhalena obnovená pamětní deska, připomínající první oficiální návštěvu Tomáše Garrigua Masaryka v Olomouci. Při oslavách nebude chybět ani hudba, lampionový průvod a ohňostroj.

Olomouc: Na radnici se vrací ztracená připomínka T. G. Masaryka. Původní pamětní desku zničilli nacisté
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„První oficiální návštěva prezidenta Masaryka se odehrála před sto lety v září 1921. Pro Olomouc i celý region to tenkrát bylo mimořádně významné,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek. Olomoučané si pak nechali od slavného olomouckého sochaře Julia Pelikána vyrobit pamětní desku. Ta ale na radnici vedle orloje příliš dlouho nevydržela. Po okupaci ji zničili nacisté a výklenek nechali zazdít. Vzhledem k tomu, že na místě byla krátkou dobu, nezůstala tato památka příliš zapsána v obecné paměti Olomoučanů. Doložena je ale řadou archivních snímků.

„Když se začalo před více než rokem plánovat připomenutí 100. výročí návštěvy prezidenta Masaryka v Olomouci, narazila jsem na informaci, že na radnici byla tehdy nainstalována pamětní deska. Nechala jsem to prověřit u historiků a památkářů a následně jsme se rozhodli ji na původní místo vrátit. Mám velkou radost, že se to přičiněním mnoha lidí povedlo,“ popsala průběh obnovy pamětní desky iniciátorka projektu, náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Novou pamětní desku vytvořil na základě konzultací s historikem Karlem Podolským a podle archivních fotografií zkušený sochař Jiří Finger. „Odhalena bude ve čtvrtek 28. října v 16 hodin při příležitosti státního svátku. Umístěna je na stejném místě jako její předchůdkyně,“ dodala Markéta Záleská.

Oslavy začínají na Horním náměstí už ve 14 hodin. Na programu je koncert souboru Stanley s Dixi Street Band a ukázky sletové skladby TJ Sokol. Po odhalení pamětní desky v 16 hodin zahraje Vojenská hudba Olomouc státní hymnu, následuje swingový koncert Ivy Kevešové-Stáncové. O půl šesté vyjde od radnice lampionový průvod na Žižkovo náměstí, kde se v 18 hodin odehraje pietní akt a v 18:15 i závěrečný ohňostroj.

Anketa

Vydrží Fialova vláda až do řádných sněmovních voleb?

hlasovalo: 16140 lidí

Program oslavy vzniku republiky
čtvrtek 28. října 2021 Horní a Žižkovo náměstí, Olomouc
14:00 slavnostní zahájení
14:05 Stanley s Dixi Street Band
14:55 TJ Sokol – sletová skladba, ukázka
15:00 Stanley s Dixi Street Band
15:55 TJ Sokol – sletová skladba, ukázka
16:00 slavnostní odhalení pamětní desky T.G.M. na budově radnice
16:20 Vojenská hudba Olomouc, státní hymna
16:30 Swing Iva Kevešová-Stáncová
17:20 Vojenská hudba Olomouc
17:25 řazení lampiónového průvodu
17:30 odchod průvodu
17:50 příchod na Žižkovo náměstí k pomníku T.G.M
18:00 pietní akt
18:15 ohňostroj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…