Olomouc: Nefunkční přečerpávací stanice byla hrozbou pro Nové Sady

28.07.2021 10:31

Po pondělních a úterních intenzivních deštích provedli Olomoučtí hasiči z Holice havarijní čerpání vody z nefunkční přečerpávací stanice, která je součástí dešťové kanalizace odvodňující Dolní Novosadskou ulici.

Olomouc: Nefunkční přečerpávací stanice byla hrozbou pro Nové Sady
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

„Jedná se o preventivní opatření, abychom předešli zaplavení této ulice. V minulosti k němu už několikrát došlo,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Major, který má olomoucké jednotky dobrovolných hasičů ve své kompetenci.

Kanalizace pod komunikací v ulici Dolní Novosadská byla především z důvodu nevyjasněných majetkových vztahů dlouhodobě problémovým místem. Při přívalových deštích voda nefunkční kanalizací neodtékala, čímž ohrožovala přilehlé nemovitosti. „Hlavní příčinou byla nefunkční přečerpávací stanice v blízkosti Moravy. Ta byla za povodní v roce 1997 vyplavena a její tehdejší vlastník ji už po povodni znovu nezprovoznil,“ popsal detaily a situaci Major.

Následné majetkové změny související s rušením okresních úřadů zapříčinily, že se k tomuto majetku po celou dobu nikdo nehlásil. Tuto neúnosnou situaci vyřešilo město po dohodě s Olomouckým krajem tak, že v rámci přípravy IV. etapy protipovodňových kanalizaci převzalo do své správy. Na přelomu měsíců června a července zadal odbor majetkoprávní čištění a monitoring této kanalizace.

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí

Nyní bylo nutné hledat řešení, jak alespoň provizorně zabezpečit chod přečerpávací stanice tak, aby zejména při intenzivních deštích voda alespoň částečně z kanalizace odtékala. Za tímto účelem byli povoláni dobrovolní hasiči z Holice. Ti disponují kalovými čerpadly, nezávislými na elektrické energii, která mohou v případě nutnosti odlehčit odtok z kanalizace. „Jedná se sice o provizorní řešení, které nenahradí plnou funkčnost této stanice, ale bezesporu pomůže,“ řekl vedoucí odboru ochrany Jan Langr. „S hasiči jsme se dohodli na systému služeb a pravidelném monitoringu situace, tak aby místní obyvatelé nemuseli s každým větším deštěm mít obavy. Současně je však nutné nalézt trvalejší řešení, které umožní alespoň částečnou funkčnost vlastního přečerpávání,“ doplnil Langr.

„Po dohodě s odborem majetkoprávním a ochrany tak bude připraven technický návrh alespoň částečného fungování přečerpávací stanice do doby, než bude v rámci realizace IV. etapy protipovodňových opatření vybudována stanice nová,“ dodal náměstek Major. Návrh dalšího postupu bude předložen ke schválení Radě města Olomouce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

13:37 Litoměřice: Mezinárodní pivní festival zahájila soutěžní část

Již 34. ročník prestižního Mezinárodního pivního festivalu byl dnes zahájen na litoměřickém výstaviš…