Olomouc: Nejstarší varhanní festival v Česku začíná

06.09.2019 18:55

Pětici koncertů nabídne 51. ročník Mezinárodního varhanního festivalu v Olomouci. Ten probíhá od 5. do 19. září do katedrály sv. Václava a chrámu sv. Mořice. Zahajovací koncert nazvaný Varhanní ohňostroj obstará 5. září v chrámu sv. Mořice mladý britský umělec Richard Brasier.

Olomouc: Nejstarší varhanní festival v Česku začíná
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

V dalších dnech na festivalu vystoupí Maurice Clerc z Francie, Polák Michał Markuszewski, Ital Giampaolo Di Rosa a českou varhanickou školu bude reprezentovat Pavel Svoboda. „Při přípravě programu se vždy snažíme o co největší pestrost. I letošní ročník návštěvníkům ukáže, že prostřednictvím varhan lze přinést různorodé emoce a přitom si vždy zachovat duchovní náboj, který je s tímto nástrojem spjatý,“ říká dramaturg festivalu Karel Martínek. K rozmanitosti hudebních zážitků přispěje také skutečnost, že se festival poprvé v historii koná i mimo zdi chrámu sv. Mořice. Důvodem je blížící se oprava Englerových varhan. Přestože ještě naplno nezačala, již letos proběhnou dva koncerty v katedrále sv. Václava. Vstupenky a programy jednotlivých koncertů jsou k dispozici na webu mfo.cz a v IC v Olomouci.

Historicky první festivalový večer v katedrále sv. Václava bude patřit 9. září Hudbě francouzských romantiků, kterou představí Maurice Clerc. Jeden z nejvýznamnějších francouzských varhaníků odehrál už přes 1300 recitálů v přibližně dvaceti zemích světa, včetně 28 turné v Severní Americe. Michał Markuszewski, který vystoupí 12. září v katedrále sv. Václava s programem nazvaným Polské varhanní dialogy, se může mimo jiné pyšnit tím, že byl za svou nahrávku na historických varhanách v Reformovaném kostele ve Varšavě nominován na cenu polského hudebního průmyslu FRYDERYK hned ve dvou kategoriích. Laureát soutěží Pražské jaro a Bach-Wettbewerb Leipzig Pavel Svoboda uvede společně s Barocco sempre giovane Dialog smyčců a varhan. V chrámu sv. Mořice 16. září zazní při tomto koncertu mimo jiné skladby Bacha, Vivaldiho či Mozarta. Při závěrečném večeru festivalu 19. září na kůr v chrámu sv. Mořice usedne Giampaolo Di Rosa. Diskografie všestranného italského umělce obsahuje nahrávky klavírních a varhanních děl, stejně jako varhanní improvizace. Improvizace je také často součástí jeho koncertních programů a nejinak tomu bude v Olomouci v rámci jeho vystoupení nazvaného Magické jméno BACH.

Mezinárodní varhanní festival Olomouc je unikátní hudební platformou nejen v České republice, nýbrž i na kulturní mapě Evropy. V průběhu půlstoletí své existence se festival stal pojmem ve varhanním světě a jeho kvalitu a úroveň dokládá řada špičkových světových varhaníků, kteří na festivalu účinkovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…