Olomouc: Nová socha Nenažranec stojí před Telegraphem a varuje před tichým zabijákem

17.08.2020 7:35

Další ročník sochařského festivalu SCULPTURE LINE do Olomouce „přinesl“ pětici velkých sochařských děl. Jedno z nich, výrazné nepřehlédnutelné dílo, se tento týden objevilo v Jungmannově ulici 3 před objektem Telegraph Gallery.

Olomouc: Nová socha Nenažranec stojí před Telegraphem a varuje před tichým zabijákem
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Socha nazvaná Nenažranec pochází z cyklu FAT slovenského sochaře Andreje Margoče. Celý cyklus je věnován autorovu boji proti nenápadnému a tichému zabijákovi - cukru, který jemu a milionům lidí na celém světě velmi ubližuje. Velikost jazyka znázorňuje obrovskou chuť na sladké podpořenou výrazně růžovou a neodolatelnou barvou koláčů. Tímto způsobem se autor sám pokouší skoncovat se závislostí a poukazuje na společenský problém a potřebu boje s touto smrtelnou nástrahou.

Andrej Margoč je absolvent Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave (2003), který má za sebou vícero úspěšných samostatných i kolektivních výstav doma i v zahraničí. Je nesporně jednou z nejvýraznějších postav sochařství své generace, přínos a význam jeho tvorby začíná být stále více rozpoznáván, a to nejen soukromými sběrateli, ale i na úrovni předních galerií. Autor žije a tvoří v Bratislavě.

Záměrem expozicí při festivalu Sculpture Line je ozvláštnit a obohatit veřejný prostor, nabídnout nový pohled na Olomouc i na samotná umělecká díla, a to jak obyvatelům, tak i návštěvníkům města. Kromě Nenažrace od Andreje Margoče najdou lidé v ulicích Stvůru Jana Dostála, sousoší Original Sin od Liu Ruowanga, Chobotnici Viktora Paluše a konečně také dílo Avarice od sochaře Maurice Mosera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…