Olomouc: Nové platany zkrášlí Velkomoravskou ulici

05.11.2021 10:48 | Tisková zpráva

Jednu z nejrušnějších ulic v Olomouci postupně ozdobí nové stromořadí. V části Velkomoravské ulice se chystá podzimní výsadba platanů, které nahradí dožívající lípy. Obnova zeleně podél komunikace proběhne ve dvou etapách. První se uskuteční do konce roku, druhá je v plánu na podzim 2022.

Olomouc: Nové platany zkrášlí Velkomoravskou ulici
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Celkem 48 platanů, které vytvoří budoucí nové stromořadí, vysadí zahradníci ještě letos v části ulice mezi křižovatkami s ulicemi Schweitzerova a Rooseveltova. „Postupnou obnovu zeleně podél této velmi frekventované komunikace připravujeme na základě studie, kterou pro nás zpracovala krajinářská architektka. Smyslem je, aby tady zeleň nejen zůstala, ale aby zde stromů rostlo daleko více a navíc dokázaly lépe odolávat náročnému prostředí města,“ objasnil náměstek primátora pro oblast městské zeleně Otakar Štěpán Bačák.

Linii dožívajících 18 lip vysazených po levé straně ulice ve směru od řeky Moravy do centra, tak nahradí zcela nová skupina stromů. „Jde o druh platanů západních s užší korunou, Platanus occidentali. A co je důležité, stromů tam bude skoro třikrát více než nyní. Tento typ platanů dokáže do budoucna zajistit perspektivu zeleně a přispět ke zlepšení životního prostředí v místě silně zatíženém dopravou. Potvrzuje se to například i podél navazujících úseků Velkomoravské ulice, kde už tento druh platanů roste,“ doplnil náměstek primátora Bačák.

Aby se mohli zahradníci do první etapy obnovy zeleně pustit, musí jim nyní ustoupit stávající usychající lípy a zbytky živého plotu. „V rámci první etapy budou vykáceny dožívající dřeviny v linii, kde se nachází zbývající lípy srdčité. Tyto stromy dlouhodobě neprospívají, postupně usychají a odumírají,“ vysvětlila krajinářka Helena Přibylová z odboru městské zeleně magistrátu.

Druhou etapu obnovy stromů podél frekventované třídy město plánuje na podzim 2022. Už za rok by tak dožívající javory na opačné straně Velkomoravské ulice mělo nahradit dalších 27 platanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

19:06 Cheb: Karlovarská deklarace požaduje urychlenou elektrifikaci trati na Norimberk

Výsledkem česko-bavorsko-saského summitu o přeshraniční dopravě, který se za účasti českého ministra…