Olomouc: Osm kamenů ve Chválkovicích připomíná oběti holocaustu

15.10.2018 13:01

Osm stolpersteinů, kamenů zmizelých, přibylo v olomoucké městské části Chválkovice. Připomínají osudy členů rodiny Evy Grossmannové, kteří byli perzekuováni nacistickým režimem a zahynuli v koncentračních táborech.

Olomouc: Osm kamenů ve Chválkovicích připomíná oběti holocaustu
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Eva Grossmannová, která je vnučkou Leopolda Fromowitze, majitele někdejšího parního mlýna ve Chválkovicích, osobně vložila kameny do chodníku podél Chválkovické ulice. „Pamatuji si tady mlýn a hlavně les. Je to pro mě velmi silný a dojemný okamžik,“ popsala Eva Grossmannová své emoce při vložení stolpersteinů poblíž místa, kde stával mlýn jejího dědečka. Zasazením kamenů zmizelých do chodníku v Olomouci tak pětaosmdesátiletá žena, která nyní žije v Izraeli, vzpomněla na osm svých příbuzných - Fromowitzovou Josefinu, Grétu, Fromowitze Leopolda, Ervína, Petra, Pavla, Müllerovou Bertu a Müllera Lea.

„Stolpersteine, kostky se jmény na horní mosazné desce, vybízejí kolemjdoucí, aby se zastavili a sklonili se ke jménu oběti vyraženému na kostce. Vkládají se do chodníků před domy, jejichž obyvatelé zahynuli v nacistických koncentračních táborech,“ připomněl Tomáš Hrbek z Židovské obce Olomouc.

Během října přibylo ke stávajícím 212 stolpersteinům dalších 28

S myšlenkou uctít oběti holokaustu položením pamětního kamene před dům, v němž nacisty zavražděný člověk naposled bydlel před deportací do koncentračního tábora, přišel v roce 1993 německý umělec Gunter Demnig. V roce 1995 umístil první kameny v ulicích Kolína nad Rýnem, potom v Berlíně a dalších německých městech. Do roku 2012 bylo položeno přes 30 tisíc kamenů ve stovkách evropských měst.

„Projekt pokládání kamenů v Olomouci dlouhodobě finančně podporuje statutární město Olomouc a uskutečňuje se ve spolupráci s Technickými službami města Olomouce,“ objasnil ministr kultury Antonín Staněk, který se pokládání kamenů ve Chválkovicích zúčastnil.

Během října ke stávajícím dvě stě dvanácti stolpersteinům přibylo v Olomouci dalších celkem dvacet osm.

Více o pokládání kamenů ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…